ZANDROOF IN DE SAHARA

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 20 juni 2013, 15:15.

Onlangs werd bekend dat een schip dat onder een Groningse reder valt vorige maand een lading zand uit de Westelijke Sahara heeft ingeladen en vervoert. Aangezien er in de Sahara zand genoeg is, lijkt daar op het eerste gezicht geen probleem mee, maar er is meer aan de hand. De Westelijke Sahara wordt namelijk bezet door Marokko en handel met bezet gebied kan gemakkelijk illegaal zijn. Daar moeten Nederlandse bedrijven natuurlijk niet bij betrokken raken. Daarom heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Wagenborg schendt internationaal recht’? 1)
  • 2. 
    Kunt u bevestigen dat een schip dat onder een Groningse reder valt onlangs een lading zand uit de Westelijke Sahara heeft ingeladen en vervoert? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Kunt u aangeven of en zo ja hoe de opbrengst van deze activiteit ten goede komt aan de oorspronkelijke bevolking van het gebied? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 4. 
    Kunt u aangeven of en zo ja hoe er door (vertegenwoordigers van) de oorspronkelijke bevolking instemming is verleend aan deze activiteit? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 5. 
    Is het juist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de directeur van de Groningse rederij heeft laten weten dat er geen belemmering is voor het vervoer van zand uit de Westelijke Sahara? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 6. 
    Deelt u mijn opvatting dat handel in zand uit de Westelijke Sahara ingaat tegen het internationaal recht en tegen het uitgangspunt van het ministerie van Economische Zaken dat Nederland het doen van investeringen en het zakendoen in het gebied van de Westelijke Sahara onder de 27e breedtegraad ontraadt? 2) Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 7. 
    Bent u bereid Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de handel in zand uit de Westelijke Sahara hierop aan te spreken? Indien ja, hoe gaat u dit doen? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Bronnen:

  • 1. 
    Wagenborg schendt internationaal recht, Dagblad van het Noorden, 17 juni 2013.
  • 2. 
    Marokko: Introductie overheidsstructuur, https://www.agentschapnl.nl/onderwerp/marokko-introductie-overheidsstructuur, 23 april 2013.