HOOGSTE TIJD VOOR REHABILITATIE INDIË-WEIGERAARS - Hoofdinhoud
Vandaag heeft de Hoge Raad besloten dat twee oud-militairen die in de jaren ‘40 weigerden om naar Nederlands-Indië te gaan geen herziening krijgen van de gevangenisstraf die zij daarvoor moesten uitzitten. Zij worden dus niet in ere hersteld. De Hoge Raad oordeelde dat het aan de politiek is om eventueel over te gaan tot rehabilitatie. Ik vind dat de gewijzigde maatschappelijke opvattingen alle aanleiding geven voor eerherstel van de Indië-weigeraars. Daarom heb ik de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie de volgende vragen gesteld:
Bent u ermee bekend dat de Hoge Raad het herzieningsverzoek van twee militairen die in de jaren vijftig werden veroordeeld wegens het weigeren van dienst in Nederlands-Indië heeft afgewezen? 1)
Bent u er verder mee bekend dat de Hoge Raad stelt dat als de samenleving vindt dat de gevolgen van een dergelijke veroordeling moeten worden rechtgezet het niet aan de herzieningsrechter maar aan de politiek is om daaraan al dan niet gevolg te geven?
Deelt u mijn opvatting dat gewijzigde maatschappelijke opvattingen over de strafwaardigheid van gedragingen van de veroordeelde militairen ertoe zouden moeten leiden dat er vanuit de politiek wel tegemoet wordt gekomen aan het herzieningsverzoek van de twee militairen? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
Kunt u aangeven hoeveel militairen zijn veroordeeld voor het weigeren van dienst in Nederlands-Indië?
Bent u bereid over te gaan tot het opstellen van een rehabilitatiewet voor militairen die weigerden te vechten in Nederlands-Indië? Indien neen, waarom niet?
Bron:
Hoge Raad wijst herzieningsverzoek dienstweigeraars Nederlands-Indië af, http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Hoge-Raad/Nieuws/Pages/Hoge-Raad-wijst-herzieningsverzoek-dienstweigeraars-Nederlands-Indi%C3%AB-af.aspx, 25 juni 2013.