Akkoord over Horizon 2020 bereikt

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2013, 0:21.

Na lang onderhandelen werd vandaag in Brussel een akkoord bereikt tussen de Raad en het Europees Parlement over Horizon 2020, het financieel kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling voor 2014-2020.

"Dit programma zal tussen 2014 en 2020 een kleine 70 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling in de EU. Ondanks pogingen van de lidstaten om de budgetten te verlagen is het Parlement erin geslaagd een groot bedrag over te houden. Vernieuwend is dat dit programma niet alleen focust op onderzoek maar ook op innovatie, wat in het verleden niet altijd zo was."

"Dit investeringspakket moet een tegengewicht vormen voor de besparingen van de voorbije jaren. Door partijen uit heel Europa te verbinden kan Europa industrie en wetenschap stimuleren om tot nieuwe technieken en werkmethodes te komen en maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en de gevolgen van de vergrijzing aan te pakken. Dit moet onze economie terug competitiever maken en banen creëren!"

Speerpunten van het akkoord zijn ondermeer:

  • Minder administratieve last voor het indienen van een projectvoorstel, waardoor meer en kleinere partijen kunnen deelnemen aan het programma
  • Betere toegang tot wetenschappelijke publicaties die volgen uit onderzoek gefinancierd door Horizon 2020
  • Een ambitieus budget voor onderzoek en innovatie in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie
  • Een substantieel bedrag gereserveerd enkel voor het MKB, zodat niet enkel grote bedrijven maar vooral kleine (die vaak innovatiever zijn en meer behoefte hebben aan financiering) de kans krijgen om deel te nemen
  • Meer steun voor internationale mobiliteit van onderzoekers via het Marie Skłodowska-Curie programma