De zomer is nog ver weg in Brussel

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 27 juni 2013, 0:18.
De zomer is nog ver weg in Brussel
Bron: Blog Judith Merkies

Terwijl veel Nederlanders al hun tent al aan het testen zijn of hun kleur zwempak uitzoeken, lag en ligt er in het Europees Parlement nog veel werk voor de zomer. Hieronder vijf hete hangijzers waarmee het Europees Parlement zich de weken voor het zomerreces bezighoudt.

Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (of GLB) werd dit jaar voor het eerst sinds lange tijd hervormd. Vroeger werd altijd meesmuilend gezegd dat het beleid 'alleen voordelen heeft als je een Franse koe bent', en daarom pleitten veel partijen ervoor de kans aan te grijpen voor een groener en moderner beleid. Die ambitie is maar ten dele gehaald. Weliswaar bevat het akkoord dat deze week in Luxemburg is afgesloten een aantal sterke vergroeningsmaatregelen, maar het beleid kan nog altijd veel compacter en moderner. Het is daarom frustrerend dat landbouw de grote slokop blijft van de onlangs naar beneden bijgestelde EU-begroting.

Meerjarig financieel kader

Vandaag was de tweede zware bevalling van de week een feit: de Europese begroting voor de komende zeven jaar ligt vast. Het Parlement, de Commissie en de lidstaten bleven tot het einde toe steggelen over de laatste punten en komma´s. De onenigheid lag niet, zoals enkele Nederlandse media foutief beweerden, in de hoogte van de begroting, die al in februari was vastgesteld. De grootste splijtzwam waren de zogenaamde flexibiliteiten, die bepalen wat er gebeurt met EU-geld dat niet uitgegeven wordt. Ook was het parlement ontevreden over het gebrek aan gelden voor jeugdwerkloosheid en onderzoek & innovatie. Vanochtend wist parlementsvoorzitter Schulz in een uiterste inspanning de Commissie ervan te overtuigen dat werkloosheid en innovatie voorrang moeten krijgen en daarmee was een akkoord over de meerjarenbegroting een feit. Mogelijk komt er in Straatsburg een stemming over dit onderwerp.

Structuurfondsen

Binnen het zonet genoemde financieel kader spelen structuurfondsen nog altijd een grote rol. Grofweg een kwart van de huidige Europese begroting bestaat uit deze fondsen. 10 juli wordt in de commissie voor regionale ontwikkeling gestemd over de uitkomst van de akkoorden die in de afgelopen maanden rond deze structuurfondsen zijn gesloten.

Backloading

Het emissiehandelssysteem (EHS) is de centrale pijler in het Europese klimaatbeleid. Vorige week steunde de milieucommissie in het Europees Parlement het tijdelijk terugtrekken van 900 miljoen vergunningen om zo het falende Europese klimaatbeleid te repareren. In de nieuwe voorstellen wordt de opbrengst van tweederde van de teruggetrokken vergunningen bij veiling in een fonds gestopt. Dit fonds wordt gebruikt voor twee doeleinden: het financieren van innovatie voor de energie-intensieve industrie (die het meest lijden onder een hogere CO2-prijs) en het begeleiden en herscholen van mensen die werkzaam zijn in de fossiele energiesector.

Woensdag vinden er in Straatsburg cruciale stemmingen plaats, die moeten voorkomen dat het EHS afglijdt tot irrelevantie .

Innovatiefondsen

Na lang onderhandelen werd deze week in Brussel een akkoord bereikt tussen de Raad en het Europees Parlement over Horizon 2020, het financieel kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling voor 2014-2020. Dit programma zal tussen 2014 en 2020 een kleine 70 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling in de EU. Ondanks pogingen van de lidstaten om de budgetten te verlagen is het Parlement erin geslaagd een groot bedrag over te houden. Vernieuwend is dat dit programma niet alleen focust op onderzoek maar ook op innovatie. Op deze manier kunnen we economie competitiever maken en banen creëren