Succesvolle reanimatie emmissiehandelsysteem

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013, 0:37.
Succesvolle reanimatie emmissiehandelsysteem
Bron: Blog Judith Merkies

Het Europees Parlement is er in een ultieme poging in geslaagd genoeg steun te vergaren voor herstelmaatregelen van het Europese emissiehandelssysteem (EHS). Judith Merkies reageert namens de PvdA in het Europees Parlement opgelucht: "Sinds de stemmingen in april was de Europese klimaatmarkt was klinisch dood. Iedereen wist dat vandaag de laatste kans was het systeem tot leven te wekken. Gelukkig is die kans aangegrepen."

Het emissiehandelssysteem is opgericht om de uitstoot van CO2 via vergunningen te regelen. Het Europees Parlement steunde vandaag een voorstel tot het tijdelijk terugtrekken van 900 miljoen vergunningen. Hiermee wordt de prijs van CO2-vergunningen opgedreven en het falende Europese klimaatbeleid gerepareerd.

Merkies: "De tegenkrachten waren sterk. Veel leden bleken vatbaar voor het argument dat herstel van de CO2-markt 'een marktingrijpen' zou zijn. Dat is de omgekeerde wereld. Een CO2-markt kan alleen werken als het ook daadwerkelijk zijn doel dient: CO2-intensieve industrie uitfaseren. Dat zo'n systeem dan hersteld moet worden als het faalt lijkt me een vanzelfsprekendheid. Ik ben blij te zien dat de meerderheid van het EP dit vandaag besefte."

"Vervuilende industrie heeft nu eenmaal een prijs voor de samenleving", vervolgt Merkies. "Met een functionerende Europese CO2-markt komt deze rekening direct op de juiste plek, en worden innovatie en duurzaamheid gestimuleerd."

Toch gelooft Merkies niet dat met deze maatregelen het klimaat gered is: "Het voorstel dat nu is aangenomen is niet perfect, maar vormt een goede basis voor verdere reparatiemaatregelen. Als dit pakket was afgewezen, was het klimaatbeleid het lachertje van de Europese politiek geweest terwijl het juist één van de pijlers moet zijn."

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1087644