Wat als Nederland geen krijgsmacht zou hebben? - Hoofdinhoud
Door Steffen Westerburger, stagiair van Ronald Vuijk.
In tijden van economische tegenspoed, liggen alle uitgaven die de overheid doet onder een vergrootglas. Wanneer steeds meer mensen in de maatschappij de effecten van een stagnerende economie terugzien in hun portemonnee, wordt er al snel collectief gekeken naar Den Haag. Immers, de politiek in Den Haag geeft de zuurverdiende euro’s uit waar iedereen dagelijks zo hard voor moet werken. Als in tijden van tegenspoed deze euro’s minder gemakkelijk binnenkomen en iedere aan de belasting afgedragen euro drukkender wordt, wordt de interesse in de precieze besteding van publiek geld significant groter. Niet alleen de maatschappij moet zich aanpassen aan een economisch minder gemakkelijke situatie, maar zeker ook de politiek. Ten tijde van crisis zijn er vaak vele hete hangijzers, de besteding van publiek geld is er hiervan zeer zeker één.
In een situatie van economische tegenspoed, is het interessant te denken aan mogelijke oplossingen om de ‘zieke’ economie zo snel mogelijk te genezen. Echter bestaat er voor deze ziekte geen eenduidig medicijn; volgens liberalen is één van de belangrijkste noodzakelijke stappen om te bezuinigen op de uitgaven, wanneer de inkomsten teruglopen. Op deze manier blijft de balans in evenwicht, het huishoudboekje van de overheid op orde, kunnen noodzakelijke hervormingen worden doorgevoerd, en kan gebouwd worden aan een gezond en structureel herstel van de economie. Ideologisch andere stromingen zullen echter een compleet ander plan de campagne voorstellen, waarin bijvoorbeeld extra uitgaven de economie in crisistijd draaiende moeten houden.
Als de vraag of er in economische slechtere tijden bezuinigd moet worden al veel discussie oproept, is de vraag waarop dan bezuinigd moet worden vaak nog kritieker. Hevige debatten en gepolariseerde discussies leiden helaas te vaak tot een gemakkelijke conclusie, de Defensie-organisatie kan wel met wat minder geld rondkomen. Bezuinigen op Defensie is nu eenmaal makkelijker te verkopen dan bezuinigen op zorg of onderwijs. Onze vrijheid en veiligheid zijn vanzelfsprekend, zo lijkt de stellige overtuiging die hieraan te grondslag ligt. If it could only be true, wat zou het mooi zijn als deze stellige overtuiging, daadwerkelijk realiteit zou zijn…
Niks is echter minder waar, onze vrijheid en veiligheid zijn alles behalve zeker. Zonder geremd te worden door enige kennis van zaken roepen om nog verdergaande ingrijpende bezuinigingen op Defensie, zetten onze veiligheid en vrijheid onder druk. De wereld om ons heen is niet veiliger geworden sinds de Val van de Muur en het einde van het daarbij horende overzichtelijke vijandsbeeld. Het voorheen fel bevochten en alom bekende ‘Communistische Spook’, heeft plaatsgemaakt voor een situatie van meer onzekerheid, een situatie waar potentiele vijanden vaker niet-statelijk dan statelijk zijn, en vaker onherkenbare strijder of terrorist, dan herkenbare militair zijn. Deze ‘nieuwe’ realiteit, zorgt voor nieuwe uitdagingen. Uitdagingen die Nederland alleen aan kan met een technisch geavanceerd en organisatorisch goed leger. Een goede Defensie organisatie is onze verzekering op vrede, veiligheid en economisch welzijn. En die verdediging is geen overbodige luxe!
Uit bovenstaande analyse is het idee ontstaan om te proberen tastbaarder en zichtbaarder te maken wat de enorme waarde is die de Defensie organisatie heeft in onze maatschappij, en daarbuiten. Het is een organisatie met een taak die niemand van ons zou moeten onderschatten, voor onze binnen-en buitenlandse belangen hebben we een krachtige Defensie gewoonweg nodig. Het doel hiervan is niet om zondermeer te pleiten voor meer uitgaven aan Defensie. Ik ben me er meer dan van bewust, dat op basis van verschillende analyses van de Nederlandse belangen, er verschillende mogelijke scenario’s zijn voor onze Defensieorganisatie (zie bijvoorbeeld Verkenningen). Helaas is het alleen zo, dat steeds vaker ik betogen hoor waarin überhaupt de noodzaak van het onderhouden van ons leger wordt betwijfeld. Mijn stellige overtuiging is dat dat voor een groot gedeelte komt, doordat inzicht in de activiteiten en de waarde van onze krijgsmacht vaak ontbreekt.
De komende periode zal ik mij in samenwerking met collega’s bij de VVD bezig houden met een project dat als doel heeft om in de toekomst dit gebrek aan heldere en toegankelijke informatie op te vullen. Op deze manier wordt het voor iedereen gemakkelijk en inzichtelijk wat de waarde van onze Defensie voor ons allen is. Dit alles zal worden voortgedreven door het volgende, prikkelende gedachte-experiment: wat zou er gebeuren als wij vanaf vandaag besluiten ons leger op te heffen?