Europees Parlement wil meer aandacht voor kleinschalige energieopwekking

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 9 juli 2013, 0:44.
Europees Parlement wil meer aandacht voor kleinschalige energieopwekking
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemde de industriecommissie met grote meerderheid voor een resolutie over het belang van kleinschalige energieopwekking, een initiatief van PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. "Al jaren vraag ik Eurocommissaris Oettinger om initiatieven te nemen om mensen te stimuleren zelf hun energie op te wekken. Tot nu toe zonder resultaat. Daarom nemen we in het Europees Parlement nu zelf het heft in handen."

Het Europees Parlement vraagt met deze resolutie aan de Europese Commissie om het potentieel van zelf energie opwekken in heel Europa in kaart te brengen. Ook wordt aan de Commissie gevraagd om de kansen van kleinschalige energieopwekking bij het volgende klimaatpakket actief naar voren te brengen. "Kleinschalige hernieuwbare energie moet deel uit maken van de nieuwe doelstellingen rond hernieuwebare energie en energie-efficiëntie, die eind 2013 of 2014 voorgesteld worden."

"Al te vaak wordt bij hernieuwbare energie gedacht aan grote projecten, maar het kan ook klein. Mensen de kans geven om zelf energie op te wekken is essentieel om snel over te schakelen op hernieuwbare energie. Grote projecten zijn vaak duur en complex en daarom duurt het vaak lang voordat ze gerealiseerd worden. Kleinschalige opwekking van duurzame energie, door zonnepanelen of kleine warmtepompen, kan hierop een belangrijke aanvulling zijn. Bovendien geeft het mensen meer controle over hun eigen energieverbruik."

Ook de lidstaten kunnen bijdragen aan het stimuleren van zelfopwekking. "Lidstaten kunnen administratieve procedures vereenvoudigen en fiscale regelgeving aanpassen zodat particulieren en ondernemers minder drempels tegenkomen als ze zelf aan de slag gaan, of samen met anderen een coöperatie willen vormen om energie op te wekken."

De schriftelijke vragen van Judith Merkies over microgeneratie en een strategie voor microgeneratie, kunt u vinden op de website van het Europees Parlement.