DORA-project

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op dinsdag 2 april 2013, 16:13.

De VVD-kamerleden Michiel van Veen en Anne Mulder brachten woensdagmiddag 27 maart een bezoek aan de TU Delft en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Aanleiding vormde het DORA-project, een slim systeem dat de patiëntveiligheid in de operatiekamer verhoogd. Prof. dr. Janny Dankelman presenteerde dit project in januari aan de Kamerleden naar aanleiding van punt vier van de Initiatiefnota Patiëntveiligheid (medische technologie). Graag kwamen Anne en Michiel het systeem met eigen ogen bekijken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel van Veen

DORA staat voor: Digital Operating Room Assistant. Een aan de muur bevestigde I-pad geeft aan of alle apparaten in de operatiekamer helemaal in orde zijn, zodat de arts in één oogopslag kan zien of hij veilig kan werken. Je kan het zien als een geautomatiseerde "checklist" voor de controle van medische apparatuur. Het grote voordeel van DORA is dat de artsen en verpleegkundigen geen extra werk oplevert. Integendeel, DORA neemt juist werk uit handen.

Bij de TU Delft waren Michiel en Anne te gast bij de afdeling Biomedische Technologie, waar systemen als DORA worden ontwikkeld. In de operatiekamer van het Reinier konden ze het DORA-systeem in de praktijk zien werken. De Kamerleden wilden vooral weten in hoeverre het systeem bijdraagt aan de patiëntveiligheid. Daarnaast stelden ze vragen over de werking van het systeem en wat de bijzondere eigenschappen zijn.

 
Tot in de operatiekamer bespraken Anne en Michiel de Initiatiefnota Patiëntveiligheid
Bron: Blog Michiel van Veen

Foto's: Fred Nijs