"Cuijk is op het Binnenhof nooit ver weg"

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op woensdag 6 februari 2013, 16:14.

Artikel De Maas Driehoek (Week 6 2013)

Door: Martijn Schwillens

Zijn plotsklapse overgang van het wethouderschap in Cuijk naar lid van de Tweede Kamer was even wennen. Maar inmiddels is Michiel van Veen op zijn plek in Den Haag. En ‘Cuijk’ is op het Binnenhof nooit ver weg.

Hoewel het gure weer het zicht wat ontrekt, mag worden gesteld dat Van Veen over één van de mooiste werkkamers in Den Haag beschikt. De VVD’er kijkt vrij uit over het Binnenhof. Toeristen die hun neus tegen de ruit drukken, zal het hoge Cuijkse gehalte niet ontgaan. Een shirt van JVC hangt aan de muur, een nisje is ingericht met Kuukse relikwieën. “Uiteraard verloochen ik mijn roots niet”, grapt hij. “Collegakamerleden zeggen vaker: ‘Jeetje, wat een mooie kamer’.”

Portefeuille

Namens de liberalen is Van Veen onder andere woordvoerder voor ‘de zorg’. “Geen vakgebied dat in eerste instantie mijn voorkeur had, maar inmiddels is het mij helemaal eigen.” Rondom de zaak van de omstreden neuroloog Jansen Steur of de vrije keuze voor patiënten van zorgverstrekker, werd Van Veen al in de landelijk media gequoteerd. “En mijn debuut als spreker in de Tweede Kamer is aanstaande”, weet de 41-jarige politicus, die doorgaans drie dagen per week in Den Haag verblijft. “De maandag en vrijdag zijn voor werkbezoeken. Het is nu allemaal wat hectischer geworden, zoals afgelopen week. Stond ik maandagavond mijn zoontje aan te moedingen, ging ik daarna door naar een partijbijeenkomst in Boxmeer en zat ik dinsdag voor dag en dauw weer in de trein naar Den Haag.”

Dat op het Binnenhof geen dag hetzelfde is, is hem inmiddels ook bekend. “We zouden met het gezin met vakantie gaan, in april; een paar dagen later maakte Koningin Beatrix haar aftreden bekend (zie column ‘Groeten uit Den Haag’, red.) en kon ik de vakantie annuleren, al vind ik het fantastisch om straks aanwezig te mogen zijn bij een stukje vaderlandse geschiedenis met de kroning van Willem-Alexander.”

Samenwerking

De ontwikkelingen in Cuijk en omgeving volgt hij alleen nog via de kranten. Hij knikt naar de kop van De Maas Driehoek: ‘Op weg naar één Land van Cuijk’. Van Veen: “Natuurlijk heb ik over bepaalde zaken, zoals de samenwerking binnen de regio, wel een mening, maar ik heb er zelf voor gekozen om naar Den Haag te gaan. Dan moet je je niet ‘en publique’ overal tegenaan willen bemoeien. Die afspraak heb ik ook met mijn oud collega's in het college gemaakt.” Hij lacht: “Al stuur ik zo af en toe nog een smsje naar raadsleden voorafgaand aan een raadvergadering.”