De Maas Driehoek, Week 25, 2013

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2013, 10:41.

Deze week wordt voor mij politiek gezien belangrijk. Er staan twee debatten met minister Schippers op de agenda: patiëntveiligheid en patiëntenrechten. Voor mijn partij extra lastige onderwerpen aangezien wij vinden dat er niet méér, maar eerder minder regels moeten komen.Met alle incidenten die bijvoorbeeld in ziekenhuizen voorkomen en in de media verschijnen, is het risico dat de politiek direct om nieuwe regels roept.

Door nu te debatteren over veiligheid in de zorg én over het versterken van de positie van patiënten of nabestaanden wanneer er iets is misgegaan, hoop ik dat we minder over incidenten hoeven te praten en dat ernstig falende zorgverleners als Jansen Steur eerder worden opgemerkt. Slachtoffers, patiënten of nabestaanden moeten vervolgens eenvoudiger hun recht kunnen halen, zodat zij eerder verder kunnen met hun leven.

Vanuit die optiek zal ik een aantal moties en amendementen indienen om meer gebruik te maken van data in de zorg en om te voorkomen dat het Openbaar Ministerie tegengewerkt kan worden door medisch specialisten. Ook dien ik een motie in om te zorgen dat bij onverwacht verdacht overlijden in een ziekenhuis altijd een onafhankelijke lijkschouw plaatsvindt. Ik hoop dat de moties het gaan halen in de Kamer.

Afgelopen week had nog weer even een koninklijk tintje. Willem Alexander en Maxima waren te gast in Den Bosch. Op uitnodiging van de Commissaris van de Koning mochten Brabantse Kamerleden aanwezig zijn. Zo'n uitnodiging sla je natuurlijk niet af. Samen met onze burgemeester een gezellige middag gehad in een schitterend gerenoveerd Noordbrabants Museum. Een aanrader!