De Maas Driehoek, Week 15, 2013

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 12 april 2013, 10:41.

Stemmen is feitelijk de 'core business' van een Kamerlid. Iedere dinsdag, na het vragenuurtje dat wordt uitgezonden op Nederland 1, is de plenaire zaal goed gevuld en wordt er gestemd naar aanleiding van de debatten uit de week ervoor. Vooral voor de voorzitter een inspannende zit, aangezien er door middel van handopsteking per fractie gestemd wordt. U moet maar eens opletten hoe rommelig dat kan verlopen. Ik ben zelf voorstander van elektronisch stemmen. Daar is men mee bezig.

In bijzondere gevallen kan een fractie of Kamerlid vragen om een hoofdelijke stemming, waarbij niet de stemmen van de fracties, maar de individuele 'voors' of 'tegens' van de aanwezige Kamerleden geteld worden. Afgelopen donderdag deed zo'n situatie zich voor. De PVV vroeg later in de avond een hoofdelijke stemming aan, met als gevolg dat alle Kamerleden verzocht werden terug te keren naar Den Haag. Ik was net een uurtje thuis in Cuijk en begon me al zorgen te maken of ik dit gezien de reistijd Cuijk-Den Haag wel zou kunnen halen. Uiteindelijk kon ik de stemming thuis vanaf de bank volgen, aangezien er inmiddels zesentachtig van de honderdvijftig Kamerleden aanwezig waren om hun stem uit te brengen en dit voldoende is om een stemming doorgang te laten vinden.

Het resultaat mocht er zijn... van de vijftien leden van de PVV waren er welgeteld vier aanwezig. De enige vier Kamerleden die voor het initiatief van de PVV stemden. De tweeëntachtig overige aanwezigen waren tegen. Slecht voor de politiek in Nederland en slecht voor de gemoedsrust van Kamerleden die zoals ik net iets verder van Den Haag af wonen!