De Maas Driehoek, Week 12, 2013

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 22 maart 2013, 10:41.

Afgelopen donderdag was het dan zo ver: mijn debuut in de Kamer tijdens mijn zogenoemde Maiden Speech. Zo'n speech is van oudsher omgeven door allerlei regels en tradities. Zo mag je tijdens het debat niet onderbroken worden door collega's en word je na afloop gefeliciteerd door de aanwezigen. Een bijzonder moment, zeker ook omdat je iets persoonlijks kunt vertellen. En dus heb ik om te beginnen mijn vrouw en kinderen bedankt, en teruggekeken op mijn periode als wethouder en lokale VVD-er in Cuijk. Dat lokale heb ik in ieder geval ook laten doorklinken door in het officiële debat het woord 'kei' status te geven: 'kei mooi, kei goed en kei leuk.' Ik vraag me altijd af hoe vaak bijvoorbeeld het woord Cuijk in de notulen van de Kamer staat. Dat zal vast niet heel vaak zijn en wie weet had ik de primeur?

Het debat zelf ging over de Inspectie Gezondheid Zorg en alle incidenten met falende artsen en zorginstellingen in Nederland. Goed dat ik aan die discussie kan deelnemen en heb kunnen aangeven dat er heel veel goede zorgverleners zijn, maar dat de 'buitenbeentjes' toch echt harder aangepakt moeten worden.

Op initiatief van Wim Hillenaar droeg ik tijdens de speech ook mijn vergulde Merlet, om de verbondenheid met Cuijk te benadrukken. Nu ben ik niet zo van de speldjes en vlaggetjes, maar voor deze speciale gelegenheid heb ik hem conform afspraak gedragen. Wellicht vindt u het leuk om het debat nog even terug te kijken. Dat kan via debatgemist.tweedekamer.nl. Even zoeken op Van Veen en het zou goed moeten komen.