Venootschapsbelasting waarborgfondsen: opnieuw aanslag op corporaties en bouwsector

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) JansenĀ i, gepubliceerd op donderdag 18 juli 2013, 15:03.

Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat de belastinginspecteur waarborgfondsen voor een aantal semi-publieke sectoren (volkshuisvesting, onderwijs, zorg) sinds kort als vennootschapsplichtig aanmerkt. Waarschijnlijk zijn alle aanslagen nog onder de rechter, maar als dit doorgaat is het een nieuwe aanslag op de woningcorporaties, die in hoge mate afhankelijk zijn van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor de goedkope financiering van hun leningen. Gevolgen: nog minder investeringen in nieuwbouw, renovatie, isolatie; nog meer werkloze bouwvakkers. Met dank aan het kabinet Rutte.

Wat mij betreft is deze koerswijziging kortzichtig en onacceptabel. Er bestaat zelfs een grote kans dat het beoogde effect (extra belastinginkomsten) niet gehaald wordt door grote uitverdieneffecten: minder Btw-inkomsten over bouwprojecten, minder VPB-inkomsten bij de semi-publieke instellingen zelf.

Ik heb vanmorgen schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Weekers en minister Blok. Lees hier mijn vragen: FIN 20130718 SV waarborgfondsen DEF