D66: EU moet openheid en interactie vergroten

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op donderdag 18 juli 2013, 1:52.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de EU opener en interactiever met mensen gaat communiceren. Zij stelt daarom voor dat de Europese Unie in 2014 budget vrijmaakt voor online communicatie over de EU. Vandaag diende Schaake hiervoor een amendement in. Schaake: “Het internet heeft de werking van de democratie fundamenteel veranderd. Mensen zijn dankzij nieuwe media in staat om transparantie af te dwingen en de macht te controleren. De EU moet op haar beurt veel actiever in gesprek gaan met haar inwoners en opener worden.”

Openheid

Schaake wil dat overheidsinformatie voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar wordt. Volgens Schaake zou dit vanzelfsprekend moeten gebeuren, omdat overheidsinformatie wordt vergaard met belastinggeld. De D66-politica vindt het daarnaast hoog tijd voor Europese instellingen en politici om daadwerkelijk in gesprek te gaan met inwoners van de EU via sociale media. “Nu worden sociale netwerken gebruikt als middel om mensen te informeren over al genomen beslissingen. Dit moet anders. Sociale netwerken bieden de kans om samen na te denken over de beste oplossing voor een beleidsprobleem, lang voor hierover wordt beslist. Openheid kan niet beperkt blijven tot damage control. Het moet permanent en systematisch zijn.”

Interactie

D66 vindt dat de EU te veel investeert in communicatie over de hoofden van de bevolking heen. “In plaats van de Europeanen zelf aan het woord te laten, een rol te geven in het beleidsproces, worden mensen nog te veel betutteld”, aldus Schaake. “Brussel print stapels brochures en subsidieert nieuwsuitzendingen over Europa maar van échte interactie met de burger is op dit moment geen sprake. Hierdoor gaat er een hoop kennis verloren”, aldus de D66-Europarlementariër.

Voorbeeld

Zolang een hoognodige inhaalslag door de Europese instellingen uitblijft, grijpt Schaake elke kans aan om zelf de deuren van het Europees Parlement open te zetten. Zo vroeg zij mensen het afgelopen jaar mee te denken over de eerste Digitale Vrijheidsstrategie voor de EU en een rapport over pers- en mediavrijheid. “Nieuwe technologieën bieden ongekende mogelijkheden om samen te werken met mensen van over de hele wereld. Zo wordt Europese wetgeving beter en relevanter”, zegt Schaake. “Helaas is het eerder uitzondering dan regel dat politici actief online op zoek gaan naar input van belanghebbenden. Dit soort samenwerking moet onderdeel van het systeem worden.”