Weeklog Dennis de Jong: Moet de EU optreden tegen de beestenboel in Hongaarse ziekenhuizen? - Hoofdinhoud
Zomaar een e-mail van iemand die op vakantie in Hongarije met spoed in een ziekenhuis moest worden opgenomen en geschokt was geraakt door de ongelofelijk onhygiënische toestanden daar. Of ik daar snel wat aan zou kunnen doen. Dat soort dilemma’s kom ik vaak tegen. Of het nu gaat om dierenleed of om gebrekkige sociale voorzieningen of, zoals in dit geval, gebrek aan zorg, mensen eisen van Brussel dat daar nu eindelijk iets tegen gedaan wordt. Tegelijkertijd willen we juist geen Brusselse bemoeizucht als het gaat om onze eigen voorzieningen. De oplossing voor dit soort dilemma’s ligt volgens mij in het woord ‘samenwerking’. We lijken vergeten te zijn dat Staten ook gewoon met elkaar kunnen samenwerken, zonder dat hiervoor de Europese bureaucratie in actie hoeft te komen.
De situatie in het Hongaarse ziekenhuis, waar de mailschrijver over berichtte, was inderdaad onbeschrijfelijk. Ik kan maar beter niet op de details ingaan, maar in Nederland zou zo’n ziekenhuis onmiddellijk worden gesloten. Als je zo’n mail krijgt, is je eerste reactie: daar ga ik wat aan doen. Tegelijkertijd realiseer je je dat we als SP niet zitten te wachten op Brusselse bemoeizucht met onze ziekenhuizen. Brussel staat gelijk aan een neoliberale agenda en dat betekent al gauw nog meer privatisering. Zou het wel gaan om echte standaarden, dan nog moet je het ergste vrezen, want als Nederland zich zou aanpassen aan een Europees gemiddelde, gaan we er bepaald niet op vooruit.
Toch is het onbegrijpelijk dat er in de Europese Unie landen zijn, waar de gezondheidszorg ver beneden de maat is. Daar wil je natuurlijk wat aan doen. Bij al dit soort overwegingen kom ik toch steevast tot de conclusie dat het eigenlijke probleem in de EU ligt in de Europese Commissie. Zodra je de EU meer bevoegdheden geeft, wil de Commissie die macht onmiddellijk pakken. Doordat lidstaten met gekwalificeerde meerderheid besluiten, kunnen sommige nationale parlementen overruled worden. Dat zien we als SP niet zitten.
Als je echter buiten de Commissie om kunt werken, dan lijkt me een overleg tussen geïnteresseerde lidstaten over de kwaliteit van ziekenhuizen heel nuttig. Dan kunnen lidstaten elkaar proberen te overtuigen van het belang van goede normen voor bijvoorbeeld hygiëne. Dat zijn dan geen dictaten van Brusselse eurocraten, maar constructieve gesprekken. De lidstaten en hun parlementen houden het laatste woord, maar er kunnen wel degelijk afspraken gemaakt worden. Vooruit, dan laten we de Commissie controleren of die afspraken nagekomen worden, maar zijn we verlost van al die dwingende en meestal puur neoliberale wetsvoorstellen van dit orgaan. Op die manier zou Europese samenwerking nuttig en populair kunnen worden. Jammer dat vrijwel alle grote partijen alleen maar kunnen denken in termen van overdracht van bevoegdheden en daarmee van uitholling van de nationale soevereiniteit. De meeste Nederlanders zijn het met de SP eens dat op het gebied van zorg we echt baas in eigen huis willen zijn. Overdracht van bevoegdheden aan Brussel moeten we dus niet willen. Echte samenwerking daar zullen de meesten van ons echter voor zijn. Laten we daar dan ook aan gaan werken. Dan komt het op den duur vast goed met de hygiëne in Hongaarse ziekenhuizen.