EU moet mensenrechtendialoog aangaan met Iran - Hoofdinhoud
Op de vooravond van de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Rohani roept D66-Europarlementariër Marietje Schaake de Europese Unie op Iran uit te nodigen voor een permanente dialoog over mensenrechten en democratie. “Rohani heeft zich uitgesproken voor burgerrechten van de Iraanse bevolking en voor meer openheid naar andere landen. De EU moet dit moment aangrijpen om met de nieuwe Iraanse regering een structureel gesprek over mensenrechten aan te gaan”, aldus Schaake.
Oog houden voor mensenrechten
Al jaren gaat er internationaal veel aandacht uit naar de zorgen over het kernenergieprogramma van Iran en naar de politieke ontwikkelingen. De ernstige mensenrechtenschendingen dreigen daardoor onder te sneeuwen. De EU moet het onderscheid tussen regering en bevolking van Iran blijven maken. Eerder blokkeerden sancties de toegang tot essentiële medicijnen voor Iraniërs. Schaake: “Natuurlijk moet de EU een streng beleid hanteren op het nucleaire programma maar we moeten tegelijk oog houden voor de levensomstandigheden in het land. Executies, het martelen van gevangen, het vervolgen van mensenrechtenactivisten en advocaten zijn nog steeds aan de orde van de dag. Ook is er nog steeds geen pers- of internetvrijheid en hebben vrouwen minder rechten dan mannen.”
Nog een lange weg te gaan
Er is nog een lange weg te gaan in de ontwikkeling van Iran. Het gehele verkiezingsproces staat onder controle van de geestelijk leiders van het land. Schaake: “Dit heeft weinig te maken met vrije verkiezingen. Het is meer een selectie dan een verkiezing, vrouwen mogen zich niet kandideren en hervormingsgezinde en liberale kandidaten worden uitgesloten. Een keuze uit een voorselectie door ondemocratisch aangestelde religieuze leiders is geen vrije verkiezing. Terwijl we niet naïef zijn, moeten we de ruimte die er is aangrijpen om Rohani aan zijn campagne beloftes te houden, en inzetten op rechten en vrijheden van Iraniers.”