Werkbezoek aan het Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2013, 2:09.

Patiëntveiligheid en luchtvaartveiligheid hebben meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zal denken. Het zogenaamde 'veiligheidsdenken' van de luchtvaartsector kan namelijk een voorbeeld zijn om de veiligheid in ziekenhuizen te vergroten. Dit zeggen onder meer de experts van het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Tegen deze achtergrond sprak Michiel in de aanloop naar het nota-overleg over patiëntveiligheid in juni regelmatig met het NLR. Op maandag 26 augustus was hij er te gast in Amsterdam.

Het NLR is het centrale instituut voor luchtvaart- en ruimtevaartonderzoek in Nederland. De stichting verschaft technologische ondersteuning aan de gehele lucht- en ruimtevaartsector. Hieronder vallen gebruikers van militaire en civiele vliegtuigen, beheerders van luchthavens, lunchtverkeersleidingsorganisaties en overheidsinstanties. Na een introductie over het werk van het NLR ging het gesprek al snel over de toepassingen van luchtvaartveiligheid in de zorg, waaronder het nut van het op grote schaal registeren en analyseren van (kwaliteits-)gegevens.

Na afloop kreeg Michiel de kans om de helikoptersimulator van de NLR te 'vliegen' over het Limburgse landschap. Ook liet hij een vliegtuig opstijgen en landen in de geavanceerde flightsimulator die op het NLR-terrein staat.

 
Grace flightsimulator
Bron: Blog Michiel van Veen