D66 nomineert ‘Staande Man’ protesten Turkije voor EU Sakharov-prijs

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2013, 1:44.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft de Turkse ’Staande Man’ genomineerd voor de jaarlijkse mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Schaake: “De vreedzame protestbeweging tegen de toenemende beperking van burgerrechten en fundamentele vrijheden in Turkije kreeg krachtig gestalte in het zwijgende en staande protest, eerst uitgebeeld op het Taksimplein door choreograaf Erdem Gündüz en daarna als symbool van vreedzaam protest tegen gewelddadig politie optreden en machtsmisbruik.”

Protest

In juni dit jaar braken in Turkije rellen uit over bouwplannen in het centrum van Istanbul. Premier Erdogan was persoonlijk een stuwende kracht achter het project. “Er was natuurlijk woede over de bouwplannen maar de toenemende erosie van de Turkse rechtsstaat, democratie en grondrechten waren de diepere oorzaak van het protest. Ik heb ook grote zorgen over de persvrijheid in het land, waar nu meer journalisten gevangen zitten dan waar dan ook. Miljoenen Turken trokken een streep en gingen staan voor hun rechten en vrijheden. Het Europees Parlement kan met deze prijs laten weten dat we die roep steunen”, aldus Schaake.

Toetreding

Volgens Schaake symboliseert het zwijgende protest de omvangrijke beweging in Turkije die streeft naar een vrije liberale samenleving, waarin mensenrechten en fundamentele vrijheden centraal staan en minderheden niet gediscrimineerd worden. Schaake: “Voor pleitbezorgers van het Turks lidmaatschap van de EU betekent dit dat we het gesprek met de Turkse regering intensief aan moeten blijven gaan, om er voor te zorgen dat het land uiteindelijk aan de strenge EU toetredingseisen voldoet.”

Prijs

De Sakharov-prijs wordt eind november uitgereikt als onderscheiding voor een bijzondere prestatie op het gebied van mensenrechten en democratie. De prijs heeft een waarde van 50.000 euro. Vorig jaar won de door Schaake genomineerde Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh de prijs. Eerdere winnaars waren onder meer Nelson Mandela (1988), de Dwaze Moeders (1992), de Chinese Hu Jia (2008) en de activisten van de Arabische Lente (2011).