PvdA Europees Parlement: "Zo snel mogelijk één Europese energiemarkt"

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2013, 0:24.
PvdA Europees Parlement: "Zo snel mogelijk één Europese energiemarkt"
Bron: Blog Judith Merkies

De PvdA in het Europees Parlement is tevreden over de oproep aan de Europese Commissie om snel te komen tot één Europese energiemarkt. In een vandaag aangenomen rapport wordt de Europese Commissie gevraagd om stappen te ondernemen om dit zo snel mogelijk te realiseren. "Vandaag bestaat de EU nog uit 28 verschillende energie-eilanden met eigen regels en prijzensets, terwijl het Europese energienetwerk niet volgens de logica van de landsgrenzen loopt. De huidige situatie is duur en inefficiënt, en moet tot het verleden behoren", aldus Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

"De Commissie stelde al enkele jaren geleden een interne energiemarkt voor, die de totale jaarlijkse energierekening van alle Europeanen met dertig miljard euro omlaag kan brengen. Toch voert elke lidstaat vandaag nog steeds haar eigen energiebeleid. Zo vinden er absurde situaties plaats waarin Noord-Duitsland energie transporteert naar Zuid-Duitsland via een netwerk dat door Polen of Nederland loopt. Nederland draagt hier de lasten van, omdat het energienet met deze stroom extra belast wordt."

In het rapport wordt de werking van de Europese energiemarkt geëvalueerd en wordt besproken welke maatregelen moeten worden genomen om tot een geïntegreerde markt voor energie te komen. Zo vraagt het Europees Parlement onder meer betere informatie voor de consument en uitbreiding van energieverbindingen tussen lidstaten.

Volgens Merkies kan een echt Europees energiebeleid een oplossing zijn voor veel van de uitdagingen waar we vandaag voor staan: "Door vraag en aanbod van lidstaten op elkaar te laten aansluiten kan er veel efficiënter omgegaan worden met de energie. Door capaciteit op Europees niveau te bekijken, worden overbodige investeringen voorkomen en ontstaat er geen overaanbod. Zo kan Europa sneller onafhankelijk worden van energie-exporteurs, zoals Rusland, en kan er sneller overgeschakeld worden op duurzame energie."

Volgens Merkies zullen met name ook de consumenten de vruchten plukken van één Europese markt: "Heldere en beter afgestemde regels geven consumenten meer controle over hun energierekening."