D66: EU moet leidende rol spelen in einde conflict Syrië

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013, 2:13.

De oorlog in Syrië vereist een politieke oplossing waarin de Europese Unie een veel duidelijkere rol moet spelen. Door het sterke regionale karakter van het conflict, waarbij het land zelf een schaakbord is geworden van een geopolitieke machtsstrijd, is een militaire oplossing onmogelijk. D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Je ziet dat onder druk van militair optreden Rusland en Iran gaan bewegen, ze moeten onderdeel van de oplossing worden, en niet alles blokkeren en frustreren. Daar moet de EU een leidende rol in spelen, nu bepalen Washington en Moskou wat er gebeurt. We roepen EU-buitenlandvertegenwoordiger Ashton op om een stevige Europese strategie voor diplomatie, humanitaire hulp en het beheersen van een grotere oorlog in het Midden Oosten op te tuigen. Ook moet direct met Iran worden gesproken.”

Militaire dreiging

Terwijl de geloofwaardigheid van het Russische voorstel om Syrische chemische wapens onder internationaal beheer te brengen en te vernietigen wordt verkend, blijft de dreiging van een militaire actie tegen het Assad regime noodzakelijk. Dat stelt Schaake nadat het Europees Parlement zojuist met een grote meerderheid een resolutie aannam over de situatie in Syrië: “Er is een breed gedragen opvatting dat een gifgasaanval door het Assad regime niet onbestraft kan blijven, verschillende bronnen wijzen sterk in zijn richting.” Volgens de resolutie is een “duidelijke, sterke, doelgerichte en eensgezinde reactie vereist, daaronder vallen ook eventuele afschrikkende maatregelen”.

Misdaden gaan gewoon door

Schaake vreest dat de discussie over de chemische wapens het zicht ontneemt aan de andere misdaden die nog altijd plaatsvinden. “In Syrië worden iedere dag nog gemiddeld 150 mensen vermoord, sterven kinderen van de honger en krijgen mensen geen medische hulp. Er zijn minstens 2 miljoen vluchtelingen in de regio, en nog eens 4 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land. Die mogen we niet negeren. Schaake erkent het aanwezige extremisme onder de rebellen maar waarschuwt voor een situatie waarin die angst wordt uitvergroot en een internationale oplossing blijft tegenhouden. “Dan geef je mensen ook een reden om ons wat te verwijten”, aldus de D66′er.

Verantwoordelijkheid Veiligheidsraad

Het Parlement wil nu eerst het onderzoeksrapport van de VN inspecteurs afwachten en verwacht dat de VN Veiligheidsraad daarna haar verantwoordelijkheid neemt, “op basis van alle instrumenten in het VN Handvest”. Schaake: “We vinden dat de Veiligheisraad eventueel geweld mag autoriseren, zoals de Fransen nu voorstellen. Als de raad ondanks de recente diplomatieke verschuivingen nog langer faalt te handelen dan biedt het VN Handvest landen uitkomst. Via de Algemene Vergadering hebben landen de mogelijkheid buiten de Veiligheidsraad om het heft in eigen hand nemen en, via een ‘verenigen voor vrede’ resolutie, een doorbraak te forceren.”

Bekijk hier de speech van Marietje Schaake over de situatie in Syrië in de plenaire vergadering van het Europees Parlement.