Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 13 september 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 13 september 2013, 12:05.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Presentatie verkiezingsprogramma

Hans van Baalen, voorzitter van de VVD in het Europees Parlement en lijsttrekker bij de Europese verkiezingen op 22 mei 2014, nam in perscentrum Nieuwspoort het concept-verkiezingsprogramma in ontvangst uit handen van Pim van Ballekom, voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie. De VVD wil een Europese Unie die prioriteit geeft aan de economie en daarmee zorgt voor groei en werkgelegenheid. Dit betekent dat er op andere terreinen pas op de plaats gemaakt moet worden. Tegen onnodige bemoeienis en verstikkende regelgeving en geen verspilling van belastinggeld.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De VVD wil een EU waarin lidstaten zelf kiezen of ze meedoen aan bepaalde arrangementen (Schengen, Eurozone, vrijer dienstenverkeer, etc.). Lidstaten die hun afspraken niet nakomen moeten uit zulke arrangementen worden gezet. De VVD kiest hiermee, in het belang van Nederland, voor een modern en hervormd Europa. Het programma zal worden voorgelegd aan de VVD-leden, die zich hierover kunnen uitspreken.

Foto boven: lijsttrekker Hans van Baalen met zijn campagneleider, Han ten Broeke

Europees energiebeleid

Hans van Baalen sprak in Straatsburg met vertegenwoordigers van de Nederlandse energiesector en werkgeversorganisatie VNO-NCW over het Europese energiebeleid en emissiehandelssysteem (ETS). Van Baalen vindt dat ETS niet ten koste mag gaan van de Nederlandse en Europese concurrentiepositie. Bovendien moeten China, India, Rusland en Brazilië, die gezien hun economische groei een groot aandeel hebben in de CO2-uitstoot, zich ook committeren aan emissiereductie-doelstellingen. Van Baalen stemde tegen een voorstel voor een verlaging van Europese plafonds voor het gebruik van sommige soorten biobrandstof, omdat reeds gedane investeringen door het bedrijfsleven hierdoor in de verdrukking komen. In tijden van crisis betekent dit een extra belasting voor bedrijven en een verslechtering van het investeringsklimaat in Nederland en Europa.

Oostelijk partnerschap

Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor het Oostelijk partnerschap, laakt de Russische intimidatie van Oekraïne, Wit-Rusland, Armenië, Azerbaijan, Moldavië en Georgië. Onder de zogenaamde doctrine van 'Near Abroad', mengt Rusland zich actief in de binnenlandse politieke aangelegenheden van zijn buurlanden teneinde hen in diens invloedsfeer te brengen. Een middel hiertoe is het lidmaatschap van de 'Eurasian Union', een door het Kremlin gedomineerde politieke en economische Unie. Volgens van Baalen is er een 'binnenland' en een 'buitenland', maar geen 'nabijgelegen buitenland/Near Abroad'. Hij vindt dat de landen van het Oostelijk Partnerschap zelfstandig een keuze moeten maken voor toenadering tot de EU. Van Baalen diende in Straatsburg een resolutie in, waarin de intimidatie van Rusland wordt veroordeeld