Europees Parlement en lidstaten bereiken inhoudelijk akkoord over Europees cultuurbeleid - Hoofdinhoud
Vandaag bereikte het team van onderhandelaars van het Europees Parlement een inhoudelijk akkoord met de Europese Raad (waarin de lidstaten van de EU vertegenwoordigd zijn) over het Creative Europe programma. Dit programma bepaalt het Europese cultuurbeleid tussen 2014 en 2020. Om administratieve lasten te verlichten en de Europese programma´s zo efficiënt mogelijk te maken, worden de bestaande Europese media- en cultuurprogramma’s samengevoegd. Ik ben tevreden met het behaalde resultaat: kunst en cultuur zijn essentiële voorwaarden voor een open en verbonden samenleving en de creatieve sectoren zijn belangrijke aanjagers van innovatie, ondernemerschap en economische ontwikkeling.
In de afgelopen maanden onderhandelde het Europees Parlement met de Europese Raad en de Europese Commissie over een compromistekst, nadat de Commissie voor Onderwijs, Media en Cultuur (CULT) in het Europees Parlement in december vorig jaar al intern tot overeenstemming kwam.
Onder het nieuwe Creative Europe programma worden de bestaande Europese culturele en audiovisuele programma’s samengevoegd. Door de verschillende programma’s te integreren kan efficiënter gewerkt worden en worden overbodige kosten geminimaliseerd. Zo komt een groter percentage van het budget bij kunstenaars en artiesten terecht.
Daarnaast wordt een garantiefonds opgericht dat het voor het culturele midden- en kleinbedrijf makkelijker en aantrekkelijker moet maken commerciële leningen af te sluiten. Op deze manier hopen we dat de private sector in kunst en cultuur investeert en dat cultureel ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dit moet de concurrentiepositie van Europese artiesten in de wereld te verbeteren.
Het Creative Europe programma zet tot slot een belangrijke stap vooruit, door het belang van digitalisering in de culturele sector te onderstrepen en de gamessector te erkennen als volwaarding onderdeel van de audiovisuele tak van het programma. Zo blijven de Europese culturele en creatieve sectoren ook in de toekomst relevant.
De laatste horde die nu genomen moet worden is het bereiken van een akkoord over het Meerjarig Financieel Kader, waarin het EU-budget voor de periode van 2014 tot 2020 vastgelegd wordt. Pas wanneer dit budget vastgesteld is, kan ook het budget voor het Creative Europe programma bepaald worden en kan het Europees Parlement haar formele instemming voor het Creative Europe programma geven.
Op basis van het vandaag bereikte inhoudelijk akkoord zou dit slechts een formaliteit moeten zijn. Door de crisis letten we terecht op elke euro. Toch ben ik ervan overtuigd dat met het vandaag bereikte akkoord de investeringen in de creatieve sector zich zullen terugbetalen. Niet altijd of alleen in economische zin, maar ook door cultuur en kunst te stimuleren als essentieel onderdeel van de open samenleving. Daar is nu eenmaal niet altijd een prijskaartje te hangen.