DIPLOMATEN MOETEN DOKKEN

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 26 september 2013, 16:31.

Herhaaldelijk heb ik op mijn weblog aandacht gevraagd voor het probleem dat buitenlandse diplomaten op grote schaal hun boetes niet betalen. Twee maanden geleden riep ik bijvoorbeeld op dat de gegevens van de meest notoire niet-betalers openbaar gemaakt moeten worden. Daarom ben ik zeer tevreden dat de Haagse burgemeester Van Aartsen een lijst openbaar heeft gemaakt met de ambassades die topscoorder zijn met het negeren van parkeerboetes. De trieste top tien bestaat op dit moment uit: 1. Rusland, 2. China, 3. Azerbeidzjan, 4. Egypte, 5. Tunesië, 6. Wit-Rusland, 7. Oekraïne, 8. Indonesië, 9. Bosnië-Herzegovina en 10. Koeweit. Laten we hopen dat deze lijst ervoor gaat zorgen dat de boetes voortaan wel betaald gaan worden.

Met mijn collega Nine Kooiman heb ik onlangs ook nog de volgende vragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken:

1

Herinnert u zich de vele eerdere vragen die zijn gesteld over het niet betalen van (verkeers) boetes door diplomaten en de (on)mogelijkheden om wettelijke dwangmiddelen toe te passen om betaling af te dwingen? 1)

2

Bent u nog steeds van mening dat ook diplomaten zich aan de wet moeten houden en dat zij gewoon, net als ieder ander, de aan hen opgelegde boetes moeten betalen? Zo ja, op welke manieren zorgt u er tot nu toe voor dat deze boetes ook daadwerkelijk betaald worden nu artikel 41, eerste lid, van het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen hier zo duidelijk over is?

3

Bent u tevreden over het effect van uw eerdere pogingen om betalingen af te dwingen, zoals het aanschrijven van ambassades over onbetaalde boetes en het zo nodig zelfs ontbieden van een vertegenwoordiger van een ambassade?

4

Welke acties onderneemt u naar de landen die in een openbare top tien staan met de ambassades die het hoogste bedrag aan onbetaalde boetes hadden uitstaan? Kunt u de Kamer te zijner tijd berichten over de reactie van deze landen en indien zij niet bereid zijn te betalen, wat de reden hiervan is en welke vervolgstappen u hieraan verbindt?

5

Bent u zo nodig bereid om andere (creatieve) middelen te gebruiken om betaling af te dwingen, zoals het weigeren van kentekens aan ambassades met openstaande boetes of het niet verstrekken van parkeervergunningen? Zo nee, waarom niet?

Bron:

  • 1) 
    Aanhangsels Handelingen, vergaderjaar 2013-2014, nrs. 16 en 17