SAUDI-ARABIË IS BLINDE VLEK - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 28 september 2013, 20:41.
In een nieuw rapport opent Amnesty International de aanval op het Nederlandse mensenrechtenbeleid richting Saudi-Arabië. Amnesty verwijt de regering dat er veel te weinig aandacht is voor mensenrechtenkwesties in het land. Die kritiek deel ik. In een recent opiniestuk schrijf ik hierover. In het stuk roep ik minister Timmermans op met het verleden te breken en de mensenrechten in Saudi-Arabië de aandacht te geven die zij verdienen. Morgen neem ik ook deel aan een debat over dit onderwerp. Naar aanleiding van het rapport van Amnesty International heb ik de minister de volgende vragen gesteld:
-
1.Kent u het rapport ‘Wie zwijgt, stemt toe?, Het gebrek aan Nederlandse steun voor vervolgde Saudische mensenrechtenverdedigers’ van Amnesty International? 1)
-
2.Deelt u de opvatting in het rapport dat in Saudi-Arabië de mensenrechten ernstig onder druk staan en mensenrechtenverdedigers in het land in een zeer benarde positie verkeren? Indien neen, waarom niet?
-
3.Deelt u de conclusie van de mensenrechtenorganisatie dat de afgelopen jaren zowel Nederland als de EU opmerkelijk stil zijn gebleven over de repressie van mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië en dat Nederland en de EU hiermee geen uitvoering hebben gegeven aan het eigen beleid ten aanzien van mensenrechtenverdedigers? Indien neen, waarom niet?
-
4.Deelt u verder de kritiek dat de sterke nadruk van Nederland op stille diplomatie voor wat betreft mensenrechtenkwesties in Saudi-Arabië niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd en dat het daarom tijd is voor een andere aanpak? Indien neen, waarom niet?
-
5.Kunt u concreet aangeven of en zo ja in hoeverre u bereid bent de negen aanbevelingen die Amnesty International in haar rapport doet, uit te voeren? Kunt u dit per aanbeveling aangeven en uw antwoord toelichten?
Bron:
-
1.Wie zwijgt, stemt toe?, Het gebrek aan Nederlandse steun voor vervolgde Saudische mensenrechtenverdedigers, Amnesty International, september 2013.