'Wat ze kunnen, kunnen ze goed'

Met dank overgenomen van R. (Ronald) Vuijk i, gepubliceerd op woensdag 2 oktober 2013, 2:20.

Deze column van Ronald Vuijk verscheen op 2 september in de rubriek 'Politiek Persoonlijk' van de Metro.

In de winter van 1985 kwam ik met vele anderen op de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo op als dienstplichtig onderofficier. Het was ijskoud. Evert van Benthem won de 13e Elfstedentocht. Wij leerden als infanteristen bij -20C slapen in een klein puptentje. Na 5 jaar dienst was het in 1990 afgelopen. Het 'westen' won toen de Koude Oorlog. De Muur was in 1989 gevallen en het grote bezuinigen was begonnen. Tijdelijke contracten werden niet meer verlengd. We gingen de burgermaatschappij in. Als liberaal kwam ik bij de VVD terecht.

De krijgsmacht telde destijds 261.000 militairen waarvan 56.700 beroeps, 45.900 dienstplichtig en 158.000 reservist of mobilisabel. We zijn nu 23 jaar verder. Europa en de NAVO tellen meer landen dan ooit. De aanval van het Warchaupact met tanks over de Duitse laagvlakte komt voorlopig niet. Onze veiligheid en welvaart wordt nu bedreigd door piraten bij Afrika, door fragiele staten zoals Syrië aan de zuidkant van Europa, door schurkenstaten met raketten en door extremistische terroristen. Het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuift naar zuid-oost Azië. Omdat de Verenigde Staten door de opkomst van China steeds meer naar Azië kijken, moeten wij als Europese landen bij conflicten in bijvoorbeeld Libië en Mali de eigen 'militaire broek' ophouden. Ons land doet dit nu op veel plaatsen in de wereld met een professionele marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee met 50.000 beroepsmilitairen en 5500 reservisten.

De transformatie van dat grote Koude Oorlogsleger naar een compacte expeditionaire krijgsmacht is nog steeds bezig. "Het is als een te grote jas die uit moet..." Gemeenten als Weert, Doorn, Rotterdam en Assen nemen komende jaren met pijn in het hart afscheid van 'hun' kazernes. De emoties lopen hoog op. Kazernes en materieel die niet meer nodig zijn worden verkocht. Sommigen denken dat onze krijgsmacht door bezuinigingen niets meer kan. Op mijn vele werkbezoeken heb ik gezien dat dat niet waar is. Ons land heeft volgens internationaal vergelijkend onderzoek van McKinsey een efficiënte krijgsmacht voor weinig geld. De belastingbetaler krijgt 'waar' voor zijn geld. Met ondermeer de gevechtshelikopter Apache en het pantserrupsvoertuig CV90 beschikt de Landmacht over veel vuurkracht. De Marine beschikt over patrouillevaartuigen met de modernste sensortechnologie. Als de Kamer er mee instemt beschikt de luchtmacht vanaf 2019 met de F35 over de modernste straaljager.

Kortom, wat ze kunnen, kunnen ze goed.

Jongeren die nog nadenken over hun toekomst kan ik de krijgsmacht aanraden. Het is een 'kick start' voor je verdere leven. Je kan er zelfs woordvoerder defensie voor de VVD mee worden.