D66 pleit voor een EU-China investeringsverdrag

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2013, 2:06.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake zal vandaag bij EU-handelscommissaris De Gucht pleiten voor een Europees investeringsverdrag met China dat 26 bestaande aparte verdragen tussen EU-lidstaten en China vervangt. “Europese handel met China is sinds 2006 enorm gegroeid, in 2012 alleen al ter waarde van 434 miljard Euro. Maar aan investeringen heeft de EU zeven keer zoveel uitstaan in China dan andersom, terwijl de behoefte aan vers kapitaal hier natuurlijk groot is. Daarom moeten we investeringsdrempels wegnemen”, aldus Schaake. Formele onderhandelingen tussen de EU en China kunnen binnenkort beginnen.

Markttoegang

China heeft al aangegeven ook betere toegang tot haar markt te willen opnemen in het nieuwe investeringsverdrag. Voor Schaake is dat een voorwaarde om de onderhandelingen te starten: “Er zijn nu talloze belemmeringen voor Europese bedrijven om zaken te doen in China, van pure discriminatie tot ingewikkelde heffingen of technische vereisten. Daar moeten we echt vanaf. China’s lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie vereist dat haar markt opener wordt en eerlijke concurrentie toelaat. Daar worden Europese consumenten en bedrijven en het MKB in het bijzonder uiteindelijk beter van”, aldus de D66’er.

Mensenrechten en transparantie

Hoewel Schaake de onderhandelingen steunt zijn harde voorwaarden voor transparantie en respect voor mensenrechten, milieueisen en arbeidsstandaarden in het verdrag essentieel. “Goederen die in werkkampen zijn gemaakt mogen niet onder dit verdrag vallen en de EU moet er op staan dat mensenrechten en de rechtsstaat prominenter op de agenda komen tijdens de jaarlijkse EU-China top. Als dat niet is geregeld dan zie ik niet hoe het Parlement met zo’n verdrag kan instemmen.” Strategische sectoren, zoals defensie of delen van de ICT infrastructuur kunnen wat de D66’er betreft uitgezonderd worden van een nieuw verdrag: “de Europese veiligheid en autonomie mogen we nooit verhandelen.”

Morgen stemt het Europees parlement over een resolutie waarin het haar standpunt meegeeft aan Commissaris De Gucht over de onderhandelingen met China.