TOMATEN UIT WESTELIJKE SAHARA

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 11 oktober 2013, 13:15.

Alweer een tijd geleden heb ik vragen gesteld over producten uit de door Marokko bezette Westelijke Sahara die ten onrechte als producten uit Marokko in de schappen van supermarkten liggen. Aan deze misleidende praktijk moet een einde komen, maar ruim een jaar later is daar nog geen zicht op. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kunt u aangeven wat het beleid van de Europese Commissie is met betrekking tot regelgeving betreffende de etikettering van producten en specifiek van tomaten uit de Westelijke Sahara? Is het juist dat de Europese Commissie toestaat dat producten uit de Westelijke Sahara als zijnde afkomstig uit Marokko worden gelabeld waardoor gebruik gemaakt kan worden van preferentiële tarieven? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 2. 
    Is het juist dat er een aparte land code bestaat voor producten uit de Westelijke Sahara? Indien neen, waarom niet?
  • 3. 
    Kunt u aangeven waarom het kabinet nog steeds beziet of een etiketteringsadvies (net als met betrekking tot producten uit illegale nederzetting in bezet Palestijns gebied) betreffende de Westelijke Sahara nodig is? 1) Waarom zou een dergelijk advies hier mogelijk niet nodig zijn?
  • 4. 
    Kunt u toelichten in hoeverre de situatie met betrekking tot de Westelijke Sahara verschilt van die van de bezette Palestijnse gebieden, met name waar het gaat om internationale consensus over de internationaalrechtelijke status van beide gebieden? Waarom heeft dit mogelijk gevolgen voor zaken betreffende consumentenmisleiding?
  • 5. 
    Kunt u aangeven wat er sinds augustus 2012, toen over dit onderwerp eveneens schriftelijke vragen werden gesteld, concreet is gedaan om een einde te maken aan de misleiding over de oorsprong van producten uit de Westelijke Sahara?

Bron:

  • 1. 
    Brief nederzettingenproducten, 7 oktober 2013, http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/10/08/kamerbrief-inzake-nederzettingenproducten.html
  • 2. 
    Aanhangselnummer 3253, 22 augustus 2012, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-3253.html