PvdA in Europees Parlement tevreden met schaliegas in milieueffectrapportage

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 11 oktober 2013, 0:38.
PvdA in Europees Parlement tevreden met schaliegas in milieueffectrapportage
Bron: Blog Judith Merkies

Deze week besloot het Europees Parlement in Straatsburg dat er voor schaliegasboringen voortaan een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld. Ik ben tevreden met dit besluit. De PvdA in het Europees Parlement is en blijft tegen schaliegas. Maar los daarvan is het belangrijk dat als er landen zijn die toch willen boren, er gelijke voorwaarden gelden en er robuuste regelgeving is.

De goedgekeurde voorstellen vragen om een nulmeting voor aboorprojecten. Hiermee wordt een schaliegasproject verplicht om de grond- en waterkwaliteit en andere lokale omstandigheden te meten. Voorheen bestonden deze regels al voor gewone gas- en olieprojecten. Schaliegas was echter uitgezonderd omdat er een drempel was, waardoor projecten waarbij minder dan 500.000 kubieke meter gas per dag werd gewonnen geen MER nodig hadden. Omdat er bij schaliegaswinning maximaal 125.000 kubieke meter per dag gewonnen wordt, ontsnapten deze projecten aan een rapportage.

Dat is niet te rijmen. Europa heeft nauwelijks ervaring met schaliegasprojecten, waarvan milieu-effecten ook nog eens erg onzeker zijn. Dat er voor gewone gaswinning een strenge milieu- en veiligheidtoets afgelegd moet worden, waaraan schaliegasexploitanten kunnen ontsnappen, zou niet uit te leggen zijn. Ik ben blij dat die situatie nu voorkomen is.

Photo: Flickr / Beyond Coal and Gas