Verdienen aan kernwapens

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2013, 17:48.

Veel landen zeggen te streven naar een reductie van het aantal kernwapens. De praktijk is dat er nog steeds volop wordt geïnvesteerd in de kernwapenindustrie. IKV Pax Christi heeft in een lijvig rapport op een rijtje gezet welke bedrijven allemaal investeren in de kernwapenindustrie. Daar bevinden zich ook Nederlandse bedrijven en pensioenfondsen onder. Ook maak het rapport melding van verschillende landen die met wetgeving proberen deze investeringen te voorkomen Dat lijkt me een voorbeeld dat bij ons navolging verdient. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van de leden Van Bommel, Jasper van Dijk en Ulenbelt (allen SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën, de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over investeringen in de kernwapenindustrie:

1.

Bent u bekend met het rapport van IKV Pax Christi over de wereldwijde investeringen van bedrijven in de Kernwapenindustrie? (1)

2.

Klopt het dat ING, Aegon en de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn op dit moment in totaal voor 1,7 miljard hebben geïnvesteerd in bedrijven betrokken bij de productie van kernwapens?

3.

Is regering bereid om ontmoedigingsbeleid voor de vier Nederlandse ondernemingen uit het onderzoek te voeren?

4.

Is het juist dat landen als Australië, Nieuw Zeeland en Zwitserland wetgeving hebben ingevoerd om investeringen in de kernwapenindustrie te verhinderen?

5.

Ziet u mogelijkheden om wetgeving in Nederland in te voeren om investeringen in kernwapenproductie te ontmoedigen of te verbieden? Zo ja, bent u daartoe bereid? Indien neen, waarom niet?

6.

Is de regering bereid om zich in het buitenland sterk te maken voor desinvesteringen in de bedrijven betrokken bij kernwapen productie?

Bron:

  • 1) 
    ‘Don’t Bank on the Bomb’ http://www.ikvpaxchristi.nl/media/files/dbotb2013-13561008.pdf