Nieuwe economie

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2013.

De tweede campagne week was een rollercoaster. Een volle werkweek in Straatsburg, Amerikanen die toch niet kwamen onderhandelen en heel veel enthousiaste D66-ers.

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Door campagne voeren weet je nog beter waar je het allemaal voor doet. Gisteravond was het eerste officiële lijsttrekkersdebat in Den Bosch, een volle bak en onze partijleider Alexander Pechtold was zo aardig om, naar eigen zeggen, “ons voorprogramma te zijn”.

Alexander kwam tekst en uitleg geven over hoe hij samen met de Tweede Kamer fractie zo’n stevig resultaat had bereikt in de onderhandelingen met het Kabinet. Zijn verhaal stond in het teken van de zoektocht naar meer groei en banen voor Nederland.

Economie, groei en banen waren begrippen die eigenlijk de hele avond terugkwamen. Vanuit mijn werkzaamheden in de internationale handelscommissie van het Parlement, waar ik de enige Nederlander ben, zijn dit ook de kernvraagstukken. Hoe kunnen we zorgen dat Europa kansen blijft creëren voor eigen ondernemers, door markten open te breken en door barrières voor handel weg te nemen. Dit is goed voor Nederland, Europa en onze handelspartners.

Door ons gecombineerde economisch gewicht kunnen we een wereldspeler zijn.

Dan moeten we wel we onze eigen interne markt en economie concurrerend maken en wezenlijk vernieuwen. Door een digitale markt te creëren bijvoorbeeld. Alleen dan kunnen we succesvolle handels- en investeringsverdragen blijven afsluiten. In Straatsburg sprak ik over de handel tussen de EU en China.

Namens de Europese Liberalen ben ik woordvoerder op het EU-VS handelsverdrag dat wordt onderhandeld. Door de ‘shutdown’ van de Amerikaanse Federale overheid moest een tweede onderhandelingsronde die in Brussel zou plaatsvinden op het laatste moment worden afgezegd. Terwijl we al zo weinig tijd hebben om het grootste handelsverdrag ooit af te sluiten, mijn reactie. Het is wel erg belangrijk dat we bedrijven en mensen blijven betrekken bij de gesprekken.

Een breed Trans-Atlantisch handelsverdrag zou de EU structureel 120 miljard Euro kunnen opleveren, mits we een goede deal maken. Door regels onderling af te stemmen wordt het voor ondernemers een stuk eenvoudiger om te handelen en dat levert thuis geld en werkgelegenheid op. We moeten ook voorkomen dat we nieuwe tegenstrijdige regels maken voor sectoren van de nieuwe economie: zoals nano-technologie of e-commerce.

Voor een goede deal moeten we onze eigen zaakjes op orde hebben. Daarom is het jammer dat pas nu echt wordt beseft in Brussel en Europese lidstaten dat de digitale agenda zo belangrijk is. Kroes werd in 2009 niet direct serieus genomen maar het is wel een van de pijlers onder de Europese economie van de toekomst. Ook Premier Rutte stemde in met een Europese begroting waar gekort werd op de digitale agenda. Zonder een state of the art ICT infrastructuur en digitale snelwegen kunnen we in Europa niet meedoen met de economie van de toekomst.

De potentie van de digitale economie is enorm en kan 800 miljard toevoegen aan de Europese economie

Een paar simpele stappen die helpen: vereenvoudig BTW heffingen op online diensten, zorg dat iedereen toegang heeft tot veilig online betalen in de EU, stem online-betalen en bezorging van online bestelde producten Europees af en moderniseer het auteursrecht zodat films en muziek makkelijker gedeeld kunnen worden.

Over dat laatste heb ik veel voorstellen, die ik in de komende weken uit de doeken zal doen. Volgende week donderdag en vrijdag komen alle regeringsleiders bijeen om te praten over de Europese digitale agenda, wie had dit gedacht een paar jaar geleden, reken maar dat ik ze van advies ga voorzien!

Marietje