CDA wil Europese financiële bijsluiter

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 22 oktober 2013, 2:42.

Complexe beleggingsproducten moeten voortaan in heel Europa een financiële bijsluiter krijgen. Daar stemde de Commissie voor Economische Zaken van het Europees Parlement gisteravond mee in.

Consumenten moeten in één oogopslag kunnen zien wat de risico's, kosten en het rendement van een beleggingsproduct zijn. Zo voorkomen we dat risicovolle producten verpakt en gepresenteerd worden alsof ze aantrekkelijker en minder risicovol zijn.

De financiële bijsluiter moet in heel Europa op dezelfde manier worden opgesteld, zodat consumenten verschillende producten beter kunnen vergelijken. Zo moet de bijsluiter in de eigen taal worden opgesteld en mag er geen misleidende informatie en kleine lettertjes in staan. Ook mag de bijsluiter niet langer zijn dan twee A4-tjes en is het gebruik van reclame, jargon en afkortingen verboden.

Ik ben wel kritisch op een aantal details die verder moeten worden uitgewerkt. Het moet gaan om een compacte en begrijpelijke bijsluiter, gericht op producten die technisch ingewikkeld en risicovol zijn. Onder druk van de socialisten dreigt de bijsluiter een kerstboom te worden. Bovendien bestaat er voor producten zoals aandelen en obligaties al transparantiewetgeving, waardoor een wirwar van regels kan ontstaan. Daar is de consumentenbescherming zeker niet bij gebaat.

Het voltallige Europees Parlement zal volgende maand stemmen over de financiële bijsluiter, waarna de onderhandelingen met de lidstaten over de definitieve wetgeving van start kunnen gaan.