Kennis maken met de GGZ

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op dinsdag 22 oktober 2013, 2:14.

Sinds september is de portefeuille van Michiel van Veen uitgebreid met het onderwerp Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Het is een grote sector waarin momenteel veel verandert. Om zich zo snel mogelijk eigen te maken met het onderwerp, maakte Michiel snel tijd vrij in zijn agenda om twee werkbezoeken af te leggen.

Dhr. Braakman ontving Michiel bij de Nijmeegse afdeling van Pro Persona. Pro Persona is een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in zuidwest-Gelderland. Met de psychiater van de crisisdienst besprak Michiel het wetsvoorstel ‘Verplichte GGZ’ dat gaat over de regels rondom de gedwongen behandeling van mensen met psychische problemen. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat burgemeesters ’s nachts uit hun bed worden gebeld om toestemming te geven voor een gedwongen opname? Ook ontmoette Michiel een schizofrenie-patiënte die openhartig over haar behandeling en leven wilde vertellen.

In Arnhem bezocht Michiel de Afdeling Psychiatrie van het Rijnstate Ziekenhuis. Op deze afdeling komen voornamelijk mensen terecht met psychosomatische aandoeningen: mensen die leiden aan zowel psychologische als lichamelijke klachten. Psychiater Jeroen van Waarde legde uit dat dat deze geïntegreerde behandelwijze dan per dag weliswaar duurder uitvalt, maar dat de behandeling uiteindelijk veel korter -en dus goedkoper- is. Naast psychosomatische patiënten behandelt de Afdeling Psychiatrie mensen met zeer ernstige psychische aandoeningen, zoals zware depressies. Eén van de therapieën die de artsen er toepassen is de zogenaamde elektroconvulsietherapie (ECT), waarbij de patiënt een stroomstootje door het hoofd krijgt. Het was erg bijzonder om in de operatiekamer van het Rijnstate twee ECT-behandelingen bij te wonen.

 
Rijnstate Ziekenhuis
Bron: Blog Michiel van Veen

Interieur van het Rijnstate Ziekenhuis