Einde kandidaatstelling Judith Merkies als lijsttrekker PvdA Europees Parlement

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2013, 0:43.

Het partijbestuur heeft mij laten weten mij niet toe te laten tot de interne ledenraadpleging voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Europese verkiezingen.

Doorslaggevend bij de beslissing is de negatieve visie van het partijbestuur op de samenwerking binnen de huidige eurodelegatie. Mij is duidelijk geworden, dat hierachter de uitdrukkelijke wens schuil gaat om schoon schip te maken en te komen met een geheel nieuwe delegatie.

Persoonlijk had ik juist in een nieuwe periode, met de door mij opgedane ervaring, als lijsttrekker de verkiezingen in willen gaan. Ik acht het ook niet verstandig om, juist in het complexe Europese speelveld, alle opgedane ervaring op deze wijze niet meer in te zetten.

Het mag duidelijk zijn dat ik de beslissing van het partijbestuur ten zeerste betreur. Temeer daar algemeen erkend wordt, ook door het partijbestuur, dat ik de afgelopen vier jaar in de uitvoering van mijn mandaat als volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement aansprekende resultaten heb bereikt.

Naar mijn mening is het in een ledendemocratie aan de leden van de partij om te bepalen wie zij als lijsttrekker willen. Bij hun afwegingen aan wie hun stem te geven, zullen zij competentie, reputatie en mediaberichten ongetwijfeld een rol laten spelen. Nu is er een selectie aan de poort en heeft het partijbestuur zich deze afweging al namens en voor de leden toegeëigend.

Binnen de huidige reglementen zijn zulke selectiebesluiten een bevoegdheid van het partijbestuur. Ik zal mij dan ook neerleggen bij deze beslissing. Uiteraard blijf ik voor mijn partij beschikbaar als kandidaat voor een volgende termijn.

Recente mediaberichten rondom de naleving van de interne PvdA Gedragscode voor leden van het Europees Parlement hebben niet geleid tot dit besluit van het partijbestuur. Immers, de Commissie Naleving Gedragscode, binnen de PvdA belast met het toezicht op deze door de PvdA vrijwillig opgemaakte regels, heeft reeds in haar verslag en in de toelichting hierop aangegeven dat ik integer en in overeenstemming met de afgesproken gedragsregels heb gehandeld.

Judith Merkies,

Lid van het Europees Parlement namens de PvdA