Europese Commissie slaat de plank mis met afbouwen duurzame subsidies

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 5 november 2013, 0:30.

Vandaag presenteerde de Europese Commissie richtlijnen rond het gebruik van overheidssubsidies in de energiemarkt. De Commissie zet daarbij vooral in op het afbouwen van nationale steunprogramma´s voor hernieuwbare energie.

"De Europese Commissie gaat volledig voorbij aan het echte probleem: de overheidssteun voor fossiele energiebronnen. Dit terwijl de Commissie eerder in een eigen onderzoek concludeerde dat fossiele energie net zo zwaar door de staat worden gesponsord als duurzame alternatieven, en daarnaast indirecte kosten heeft voor de volksgezondheid. Dit onderzoek werd echter ingetrokken door Commissaris Oettinger, die het waarschijnlijk niet aandurfde iets tegen de vervuilende-energiesector te ondernemen. Andere onderzoeken (o.a. van de OESO) concluderen zelfs dat fossiele energiebronnen tot vier keer meer subsidies krijgen dan hernieuwbare bronnen. Daarnaast wordt fossiele energie bevoordeeld omdat de werking van de hele energiemarkt afgestemd op het gebruik hiervan. Het is tijd dat dat wordt aangepakt, dan pas kunnen we subsidies voor hernieuwbaar verlagen."

Volgens Merkies bevoordeelt ons marktmodel fossiele energiebronnen. "Natuurlijk moet er coördinatie zijn tussen de subsidieschema´s van de verschillende lidstaten. Anders krijgen we situaties waar groene energie uit één land gedumpt wordt in een ander land. Als we echter tot een echte interne energiemarkt willen komen moet de Commissie eerst de echte structurele problemen aanpakken: de directe en indirecte steun voor fossiele energie."

Naast de aanpak van subsidies voor hernieuwbare energiebronnen neemt de Europese Commissie ook maatregelen om leveringszekerheid van energie in de toekomst te waarborgen. "Hierbij zoekt de Commissie echter ook veel te veel haar oplossingen in het oude denken, door gas- en kolencentrales aan te wijzen als backup-opties. Wat wel een lichtpuntje is, is dat de Commissie met dit voorstel erkent dat een functionerende energiemarkt beleid op Europees niveau nodig heeft. Door vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten kunnen we veel efficiënter met energie omgaan. Een Europees energieakkoord met afspraken tussen landen kan ervoor zorgen dat elke lidstaat schone en betaalbare energie ter beschikking heeft. "

Judith Merkies schreeft dit jaar een resolutie voor het Europees Parlement over het belang van kleinschalige hernieuwbare energie.

Merkies stelde ook vragen aan de Commissie in verband met subsidies voor hernieuwbare energiebronnen.