Europarlement verbetert Europese steun bij massa-ontslag

Met dank overgenomen van M. (Marije) Cornelissen i, gepubliceerd op woensdag 6 november 2013, 12:20.

Bij massa-ontslag in een bedrijf of sector kunnen werknemers vanaf 2014 financiële steun voor re-integratie krijgen uit het Europees Globaliseringsfonds. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen onderhandelde namens het Europarlement met de Europese ministers van Sociale Zaken over deze verbetering van het Globaliseringsfonds. De commissie Sociale Zaken van het Europarlement keurde woensdag het bereikte akkoord goed.

“Europese steun helpt al in veel landen ontslagen werknemers aan een nieuwe baan”, reageert Cornelissen. Ook in Nederland blijkt dat extra Europese middelen voor re-integratie in veel gevallen leidt tot veel betere resultaten in vergelijking met het gewone UWV-traject, zeker voor oudere werknemers. “Gezien de oplopende werkloosheid in Nederland kunnen werknemers dit fonds dus goed gebruiken.”

Omscholingstraject met oog op toekomstperspectieven

Op voorstel van Cornelissen moet het omscholingstraject van werknemers voortaan rekening houden met de toekomstperspectieven van de sectoren waarvoor werknemers worden opgeleid. Het fonds moet zich richten op duurzame sectoren met potentie. “Het is onzinnig om mensen om te scholen voor sectoren waarin binnen een mum van tijd weer nieuwe ontslagen vallen”, aldus Cornelissen. “We moeten het fonds juist benutten om de omschakeling naar een duurzame economie te ondersteunen.”

GroenLinks wil ondertussen dat de Europese Commissie haast maakt om grote bedrijven zelf meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor de tijdige (om)scholing van werknemers. Zo kunnen ze zicht beter aanpassen aan ontwikkelingen zoals globalisering en de omschakelen naar een duurzame economie. Het Europees Parlement vroeg de Europese Commissie in januari van dit jaar om met wetgeving te komen. Cornelissen: “Uiteindelijk moeten we toe naar een situatie waarin niet de EU maar werkgevers zelf verantwoordelijkheid nemen voor de begeleiding van werk naar werk.”