Europa moet persvrijheid Turkije blijven pushen - Hoofdinhoud
Gisteren werd in Turkije de Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdogan veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Levenslange gevangenisstraffen komen in lidstaten van de Europese Unie niet voor. Erdogan is één van de vele journalisten die in het land in de gevangenis zitten. Turkije zet hiermee een dubieus record van de meeste journalisten achter tralies op haar naam. Ook op internet gelden beperkingen in vrijheid, en er zijn wetten die de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. In brede zin is de afbreuk van de rechtstaat in Turkije reden voor grote zorg. Daaraan werden we ook afgelopen zomer weer herinnerd bij het neerslaan van de demonstraties voor meer democratie. Hoewel verandering in de eerste plaats in Turkije zelf geïnitieerd moet worden, kunnen we vanuit het Europees Parlement meer doen om de rechtstaat en daarmee de vrijheden van mensen in Turkije te versterken.
In de jaarlijkse rapportages over de voortgang van het toetredingsproces hamert het Europees Parlement steeds op persvrijheid, maar ook op respect voor minderheden of homo rechten. Op mijn initiatief nam het Europees parlement deze zomer een resolutie aan waarin het optreden van het regime na de Gezi Park protesten krachtig werd veroordeeld. De dag daarop riep premier Erdogan dat hij de legitimiteit van het Europees Parlement überhaupt niet erkende. Blijkbaar hadden we een gevoelige snaar geraakt.
De EU moet persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en digitale vrijheden als kernpunten van de onderhandelingen bestempelen, om aan de Turkse bevolking te laten zien dat we aan hun kant staan. Het voorstel om onderhandelingen over hoofdstukken 23 en 24 te openen, en daarmee de discussie over de rechtstaat en fundamentele vrijheden omhoog te halen op de politieke agenda is belangrijk. De belofte die Europa aan Turkije (en alle toekomstige kandidaat lidstaten) doet, is ook dat deze hoofdstukken als laatste worden afgerond. Zo houden we een stevige vinger aan de pols. Minister Bagis voor Europese Zaken gaf vandaag nog aan dat hij ‘klaar is voor het huwelijk’ met Europa. Als Turkije dat wil bewijzen moeten stevige hervormingen doorgevoerd worden, en de rechtstaat verstevigd. Het zou veel goodwill opleveren als Turkije onmiddellijk stopt journalisten gevangen te zetten en anti-terreur wetgeving te misbruiken.