Integriteit

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 8 november 2013, 0:13.

Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij de twee kernwaarden als politicus. Na vergeefse pogingen voor een constructief gesprek met het partijbestuur om de foute beeldvorming over mijn integriteit recht te zetten, heb ik tot mijn spijt het besluit moeten nemen om een rectificatie te verkrijgen via de rechter. Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien. Graag wil ik benadrukken, dat ik deze gang van zaken betreur, daar de partij mij na aan het hart ligt. Maar integriteit en rechtvaardigheid staan voor mij voorop.

De onterechte beeldvorming en feiten in mediaberichten wil ik graag glashelder rechtzetten. Elke Europarlementariër ontvangt automatisch voor elke dag dat zijn aanwezigheid geregistreerd wordt en hij parlementair werk verricht in Brussel of in Straatsburg, eenzelfde bedrag aan dagvergoeding. Dat is conform Europese regels. Ook ik heb dus voor deze dagen een dagvergoeding ontvangen.

Een interne gedragscode van de PvdA, die alleen geldt voor PvdA Europarlementariërs, schrijft voor dat leden die wonen in één van de twee vestigingsplaatsen van het EP 2/3 van de dagvergoeding moeten reduceren, tenzij er aantoonbare extra kosten zijn gemaakt. Ik was de eerste bij wie deze regeling in werking trad, daar ik als eerste PvdA Europarlementariër vanaf het begin heb duidelijk gemaakt dat ik in Brussel woonde. Dat betekende uiteraard dat ik wist dat ik daarmee onder deze regeling viel en hiervoor heb ik geld gereserveerd. Daar de interne regels niet erg duidelijk waren en veel vragen open lieten, was het pas afgelopen zomer helder welk bedrag ik volgens deze code zou overmaken aan het Europees Parlement. Dat heb ik vervolgens direct gedaan.

De Commissie Naleving Gedragscode heeft in een publiek rapport en een toelichting laten weten dat ´integer en in overeenstemming met de afgesproken gedragsregels´ heb gehandeld. De uitlatingen van de partijvoorzitter en partijbestuur als zou ik niet in lijn hebben gehandeld met deze Gedragscode vinden geen grond in de feiten. Het partijbestuur stelt dat zij zelf vindt dat niet alleen van belang is dat de Gedragscode wordt nageleefd, maar ook hoe dat gebeurt, en verwijt dat niet alleen aan mij, maar ook aan de Commissie Naleving Gedragscode. Zij gaat hiermee voorbij aan het oordeel van de door de partij zelf hiervoor aangestelde commissie en aan de regels die door de partij zelf zijn opgesteld. Inmiddels heeft zij de regels voor de volgende periode dan ook verduidelijkt.

Ik betreur in dezen de uitlatingen van het partijbestuur en de partijvoorzitter en voor mij staat op dit moment voorop om deze gerectificeerd te zien.

Judith Merkies