Merkies pleit voor ambitieus klimaatbeleid 2030

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 12 november 2013, 0:28.

Het Europees Parlement is momenteel druk bezig met het uittekenen van het toekomstig klimaatbeleid van Europa. Vandaag is de uiterste dag waarop Europarlementariërs nog wijzigingen kunnen voorstellen. "Het huidige beleid, dat doelstellingen oplegt rond energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en reductie van CO2-uitstoot, loop af in 2020. De ravage in de Filipijnen na de tyfoon van enkele dagen geleden toont nogmaals aan hoe funest de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn. Wat mij betreft moeten we de lat voor het toekomstig klimaatbeleid heel hoog leggen," aldus Judith Merkies, PvdA-Europarlementariër.

"Ik pleit voor drie bindende doelen: vijfenveertig procent hernieuwbare energie in de totale energiemix, vijftig procent reductie van CO2 uitstoot t.o.v. 1990 en veertig procent meer energie-efficiëntie ten opzichte van 1990. Harde doelstellingen voor alle lidstaten moeten ervoor zorgen dat we volop inzetten op hernieuwbare energie en veel efficiënter omgaan met energie die we verbruiken. Met een sterk nieuw klimaatbeleid geeft Europa bovendien het goede voorbeeld voor de klimaattop in 2015 in Parijs, waar beslist moet worden over een opvolger voor het Kyoto-akkoord."

Een ambitieus klimaatbeleid is volgens Merkies niet alleen goed voor de aarde maar ook voor onze economie. "Het stimuleren van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie stimuleert werkgelegenheid, economische groei en de mondiale concurrentiepositie, zeker ten opzichte van de economieën die volledig blijven vertrouwen op eindige, fossiele brandstoffen."