NUtech - VS willen anti-piraterijafspraken in Pacifisch handelsverdrag

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 13 november 2013, 2:04.

De Verenigde Staten willen de piraterij van software en audiovisueel materiaal hard aanpakken, blijkt uit een gelekt onderhandelingsdocument.

Thomas Moerman, NUtech, 13.11.2013

Dat blijkt uit door Wikileaks gelekte pagina’s uit een conceptversie van handelsverdrag Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP). De Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië, Vietnam, Brunei, Singapore, Chili en Peru doen mee aan de onderhandelingen.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de VS en Japan zich keren tegen een voorgestelde paragraaf waarin wordt opgeroepen tot een “balans tussen de rechten van copyrighthouders en de rechtmatige belangen van gebruikers en de gemeenschap.”

Ook willen onder meer de VS dat internetproviders ‘juridische prikkels’ krijgen om samen te werken met copyrighthouders om sneller piraterij te verwijderen, en moet het mogelijk worden om materiaal door een internetprovider te laten verwijderen of te blokkeren.

Europa

De onderhandelingen worden door Wikileaks in één zin genoemd met de onderhandelingen voor een handelsverdrag met de Europese Unie, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), die ook op dit moment worden gevoerd.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake zegt tegenover NUtech dat het Pacifische verdrag geen voorbode voor het handelsverdrag met de EU zal zijn. Dat verdrag zal volgens Schaake maar een beperkt onderdeel over intellectueel eigendom en de bestrijding van piraterij bevatten. Schaake wil in plaats van strengere handhaving hervormingen doorvoeren.

Daarnaast zijn de onderhandelingen zelf anders, denkt Schaake: ”Het overleg met Europa is veel meer een overleg tussen gelijken. In het TPP-overleg kunnen de Amerikanen de andere partijen veel meer opleggen”, aldus de Europarlementariër.

Schaake zegt te zullen gaan vragen of het verdrag tussen Pacifische landen ook gevolgen zal hebben voor de landen in de EU.

ACTA

Handelsverdragen als TTIP en TPP liggen onder de loep omdat veel mensen verwachten dat overheden zullen proberen om het afgewezen handelsverdrag ACTA opnieuw leven in te blazen. Dat verdrag werd na groot protest weggestemd door het Europees Parlement omdat er grote twijfels waren over de gevolgen voor de internetvrijheid.

Met het afwijzen van ACTA in het achterhoofd zal het Europees Parlement volgens de D66′er onder geen voorwaarde instemmen met “ACTA-achtige voorstellen” en zal ook de Europese Commissie die weg niet willen inslaan: “Dat gevecht hebben we al gevoerd.”