PvdA Europees Parlement: "Kansen innovatiefonds nog niet ten volle benut"

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 21 november 2013, 0:27.

Vandaag heeft het Europees Parlement haar goedkeuring gegeven aan Horizon 2020, het Europese programma voor innovatie voor de periode 2014-2020. In totaal gaat de Europese Commissie de komende zeven jaar 70 miljard investeren in onderzoek, ontwikkeling en het naar de markt brengen van nieuwe ideeën.

Dit programma bevat heel wat verbeteringen ten opzichte van het vorige kaderprogramma. Allereerst wordt er vanaf nu gefocust op het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering of vervuiling. Dat is efficiënter dan een beleid gericht op sectoren. Daarnaast is er binnen het programma een speciale pijler gemaakt om bedrijven te stimuleren. Dat moet ervoor zorgen dat uitvindingen sneller op de markt kunnen komen. Ten slotte moet administratieve vereenvoudiging de drempel verlagen om fondsen aan te vragen bij de Europese Commissie.

Toch ben ik niet alleen maar positief over het Europese beleid. De Europese Unie heeft zich voorgenomen om tegen 2020 een echte Innovatie Unie te worden. Om zover te komen is nog behoorlijk wat werk te doen. Zeventig miljard euro is veel geld, maar dat is nog veel te weinig in vergelijking met 370 miljard euro die naar landbouw gaat. Als de EU echt groei en banen wil creëren, moet innovatie dé topprioriteit worden, ook budgettair. Daarnaast kan de coördinatie met nationaal en regionaal beleid nog stukken beter. Europa focust zich nu bijvoorbeeld op maatschappelijke uitdagingen, maar Nederland volgt met haar topsectorenbeleid nog vooral een sectorale benadering. Dat moet veel meer gestroomlijnd worden, lidstaten moeten aansluiten bij de Europese aanpak.

Bekijk hier mijn bijdrage in het Europees Parlement