D66: EU zet student centraal in nieuw Erasmus+ Programma - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is verheugd dat het Europees Parlement vandaag met grote meerderheid voor het nieuwe Erasmus+ programma heeft gestemd. In het nieuwe programma worden bestaande Europese onderwijsprogramma’s samengevoegd en gestroomlijnd om tussen 2014 en 2020 4 miljoen studenten uit alle onderwijslagen de kans te geven in een andere EU lidstaat te studeren. “Studeren in het buitenland is van grote waarde voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten en voor het vergroten van hun kansen in een steeds internationalere banenmarkt,” stelt Schaake. “In de komende jaren krijgen miljoenen studenten uit alle lagen van het onderwijs de kans die belangrijke ervaring op te doen.”
Investeren in onderwijs
Waar het Erasmusprogramma een jaar geleden nog op de tocht leek te staan omdat de lidstaten wilden korten op de EU begroting, wordt er nu bijna 40% meer budget vrijgemaakt voor internationale uitwisselingen. Desondanks maakt het Erasmusprogramma nog geen 2% uit van het totale EU-budget. Schaake: “Het budget voor het Erasmusprogramma valt in het niet bij de enorme sommen die we nog steeds uitgeven aan verouderde landbouwsubsidies. Juist in tijden van crisis moeten we in de strijd tegen de hoge jeugdwerkloosheid investeren in onderwijs. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk, maar Europa mag niet korten op haar ambities voor de jongere generaties.”
Vereenvoudiging en uitbreiding
Schaake en haar collega’s in de ALDE-fractie streden in de onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten voor een gemoderniseerd en vereenvoudigd programma. “Door vereenvoudiging van procedures en administratieve lasten gaat er meer geld naar de kern van de zaak: de student. Het programma wordt nu flexibeler en toegankelijk voor studenten uit alle lagen van het onderwijs, want ook studenten in het beroepsonderwijs moeten de kans krijgen zich internationaal te ontwikkelen,” aldus Schaake. Ook zet het Erasmusprogramma in op nieuwe samenwerkingsverbanden van Mbo’s, hogescholen en universiteiten met bedrijven, zodat onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. Schaake: “Zo leren studenten de vaardigheden die ze in hun werkende leven daadwerkelijk nodig hebben.”