Strategie voor Europese industrie

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 28 november 2013, 0:14.

Vandaag stemde de industriecommissie in het Europees Parlement over een coherente strategie voor de industrie in de Europese Unie. Het voorstel werd gelanceerd door Europarlementariër Bütikofer met wie ik al samenwerkte voor een grondstofstrategie voor Europa.

De industrie speelt nog steeds een grote rol binnen de Europese economie. Meer dan 80 procent van alle export komt uit de industrie. De sector heeft weliswaar klappen gekregen door de economische crisis, maar blijft verantwoordelijk voor een niet te verwaarlozen deel van de werkgelegenheid in zowat elk land van de Europese Unie.

'Een coherente strategie is nodig,' aldus Merkies, 'al onze naaste concurrenten zoals Japan, China, en de Verenigde Staten hebben immers een dergelijke strategie al uitgewerkt.'

De Commissie schoof naast een duidelijke strategie met verschillende pijlers ook de doelstelling naar voren om het aandeel van de industrie in het Europese bbp op 20 procent te willen brengen, in lijn met de andere 202020-doelstellingen.

Sterk beleid dat bovendien rekening houdt met de schaarste van grondstoffen en klimaat wijzigingen is nodig. Verschillende factoren moeten aanwezig zijn om de industrie te ondersteunen. Ruimte voor innovatie en skills is er een van, naast voldoende toegang tot financiering. Indien bedrijven - groot of klein - de kans willen hebben om te groeien, zullen ze toegang tot kredieten moeten hebben. Als derde niet te missen factor is infrastructuur nodig.

Merkies hamert er ook op dat het gevoerde beleid daarnaast niet mag vergeten niet enkel in te zetten op de eindproducten, maar ook op de tussenstations. 'Gelukkig zien we dankzij de komst van vele op innovatie gerichte MKBs - voorbeelden hiervan zien we in de Innovatie Top 100: - hier een al verandering op til'.