Kerstgroet

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op woensdag 18 december 2013, 3:09.

Gelukkig luwt de eurostorm en is de weg naar economisch herstel ingezet, al gaat het me allemaal nog veel te traag. In Nederland kunnen we daar veel zelf aan doen, maar ook onze Europese inzet is bepalend. 2013 was wederom een intensief jaar en dankzij de inzet van onze CDA/EVP fractie in het Europees Parlement is veel bereikt, ook voor ons in Nederland. Graag wens ik u fijne kerstdagen samen met uw dierbaren en ik hoop dat het nieuwe jaar u veel gezondheid en geluk mag brengen.

Ik ben trots op wat we hebben dankzij de inzet van onze fractie in het EP: de hervorming van het Economisch bestuur en wetgeving om risicogedrag in de financiële sector aan banden te leggen. Het derde grote project is de oprichting van de Europese bankenunie. We hebben nu veel scherper toezicht op probleemlanden die de stabiliteit van de eurozone in gevaar brachten en met een onafhankelijke rol voor Eurocommissaris Rehn die toeziet op het begrotings- én economisch beleid in de lidstaten. Dat begint zijn vruchten af te werpen. De concurrentiekracht van Spanje stijgt en landen als Ierland zijn ook weer op de goede weg. Het grote probleem is de hoge werkloosheid, daarom is het zo belangrijk meer vaart te krijgen in het herstel van economische groei. Daarom zet ik me namens onze fractie in voor een solide bankenunie om het vertrouwen in onze banken te herstellen. Dat zal ook de komende maanden nog veel tijd en energie vragen.

Maar ook in het nieuwe jaar liggen er nog meer dan genoeg uitdagingen te wachten. Natuurlijk denk ik hierbij aan de verkiezingen in mei. Het zal voor het CDA een spannende tijd worden. Maar met de enthousiaste inzet van alle CDA'ers zullen zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen een succes worden. Wij dragen als CDA een boodschap uit die zich onderscheid van het populisme en andere retoriek die zich alleen maar richt op de korte termijn. In Europa is de EVP een van de weinige partijen geweest die zich bereid heeft getoond verantwoordelijkheid te willen dragen voor de niet altijd even gemakkelijke beslissingen.