Akkoord tabaksrichtlijn: wat gebeurt er met de sigaret in 2014? - Hoofdinhoud
Na veel getouwtrek, gelobby en commotie lijkt een akkoord te zijn bereikt over de tabaksrichtlijn. De uiteindelijke stemming over het akkoord is in maart 2014. Na overleg tussen het Europees Parlement en de vertegenwoordigers van de Raad zijn deze resultaten bereikt:
Waarschuwingen op sigarettenpakje
De waarschuwingen over de schade die roken aan de gezondheid toebrengt moet 65 procent van de voor en achterkant van het sigarettenpakje bedekken.
Uitzonderingen op deze regel is toegestaan voor onder andere sigarendozen.
Smaakjes en menthol
Smaken toevoegen aan sigaretten wordt verboden. Mentholsigaretten krijgen een uitzondering, tot aan 2020 mag menthol worden toegevoegd. Jammer, daar mentholsigaretten juist de eerste sigaretten zijn die jongeren roken. Rookwaren moeten voortaan echt smaken en ruiken als rookwaren. Waterpijpen met smaakjes worden nog steeds toegelaten.
Slims en vrouwensigaretten
Dunne sigaretten (gepromoot als 'sigaretten voor vrouwen') worden niet afgeschaft.
Ingrediënten
Er komt een geharmoniseerd systeem voor het melden van de ingrediënten van de sigaretten. De Europese Commissie zal een lijst opmaken van schadelijke ingrediënten. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde schadelijke ingrediënten voortaan niet meer mogen worden gebruikt. Suiker blijft een geoorloofd ingrediënt in de productie van sigaretten.
Verpakking
Ook de vorm van de verpakking wordt geregulariseerd. Lidstaten hebben de optie om nationaal strengere regelgeving te maken ten aanzien van de verpakking, zoals bijvoorbeeld de geheel logo- en plaatjesloze 'plain packaging'.
Elektronische sigaretten
Voor de eerste keer wordt de e-sigaret gereguleerd. Helaas is het voorstel om de e-sigaret onder de veiligere en strengere toelatingseisen zoals die voor medicijnen gelden gestrand. Het is nu aan de fabrikant om een van de twee opties te kiezen om zijn product op de markt te zetten: (1) als product om van het roken af te komen (een medicinaal product), of (2) als consumentenproduct. In het eerste geval valt de de e-sigaret onder de strengere voorwaarden van de medicijnenregelgeving, waarbij aantoonbaar moet worden gemaakt dat het resultaat - tegengaan van de tabaksverslaving - wordt waargemaakt. In het tweede geval wordt de e-sigaret net zo behandeld als een zak chips of een komkommer, met deze specifieke voorwaarden, de e-sigaret moet voldoen aan:
-
•kwaliteits- en veiligheidsnormen
-
•maximum nicotine inhoud van 20mg/ml
-
•dezelfde eisen aan (een verbod op) reclame en promotie als andere tabaksproducten
-
•maximum inhoud van de (hervulbare) vullingen (2ml) en voor flesjes (10 ml)
-
•kindveilige sluitingen en bedieningssysteem van de e-sigaret en de vullingen.
Hervulbare e-sigaretten blijven toegelaten. En smaakjes toevoegen blijft toegestaan. Evenwel is dit onderdeel van nationale wetgeving en kan dit dus nationaal worden verboden.
Mijn kritiek
Na maanden lobbywerk van de tabaksgiganten, gebeurde in het Europees Parlement wat al langer werd gevreesd. Nadat ambitieuze voorstellen waren aangenomen door de milieucommissie, danste de meerderheid van het Europees Parlement bij de plenaire stemming naar de pijpen van de tabaksindustrie en stemde tegen strenge regelgeving. Dit terwijl de publieke opinie duidelijk aantoont dat Europeanen voor strengere regels zijn. Ik diende zelf amendementen in voor strengere toelatingseisen voor de tot nog toe vogelvrije elektronische sigaretten. Varianten zoals de shisha-pen, populair bij jongeren, blijven met dit akkoord nog steeds toegelaten.
Daarnaast werden ook de smaakjes niet geheel verboden en er komt pas een verbod op menthol (dat rookbevorderend werkt, net zoals suiker) vanaf 2020. De tabaksindustrie levert arbeidsplaatsen en ook geld in de nationale kas. Deze belangen worden door de politiek afgewogen tegen het gezondheidsbelang. Waarbij mijn mening is dat, als we echt tabak hebben van de gezondheidsschade die roken toebrengt en een serieus ontmoedigingsbeleid willen voeren, nog strengere regels nodig zijn.