Twitter in de raadszaal: storend of een aanwinst? - Hoofdinhoud
Tijdens de Houtense raadsvergadering van 16 november 2010 is er door een aantal raadsleden zeer intensief getwitterd. Zo intensief dat er een berichtje over in de krant stond en en de gehele reeks tweets is gepubliceerd op de website van Jock Rensen.
Reden om eens stil te staan bij de wenselijkheid van twitteren tijdens de raadsvergadering. Deze discussie heeft afgelopen week dan ook plaatsgevonden in het seniorenconvent, de vergadering voorzitters van de raadsfracties.
Enerzijds zou je kunnen zeggen: het werkt verstorend als mensen tijdens de vergadering met hun telefoon, laptop of iPad bezig zijn. Het lijkt alsof iemand niet met zijn aandacht bij de vergadering is. Er kan zelf een soort schaduwvergadering ontstaan in twitterspace.
Anderzijds zijn sociale media niet meer weg te denken uit het politieke speelveld van tegenwoordig. Een zeer groot deel van de Nederlandse politici twittert, heeft een facebook of hyves pagina en/of blogt. In Houten is dat ook het geval en ik denk dat dat veel toegevoegde waarde heeft. Twitter is een prachtig medium om de afstand tussen inwoners en raad te verkleinen. Dat de hedendaagse techniek het toelaat om bewoners live op de hoogte te houden van de gebeurtenissen en de duiding daarvan tijdens de raadsvergadering, maakt de politiek alleen maar interessanter. Niet voor niets is twitteren in de Tweede Kamer ook al enige tijd gebruikelijk.
Ik denk dat raadsleden heel verstandig met dit medium om kunnen gaan. Dat is dan ook hun eigen verantwoordelijkheid, waar zij zo nodig op aangesproken kunnen worden door collega-raadsleden.
Ik ben het er helemaal mee eens dat er geen “schaduw-vergadering” dient te ontstaan. Misschien dreigde het tijdens de vergadering van 16 november een beetje die kant op te gaan, maar dat was dan ook een experiment, waar we ook van kunnen leren. Ook dient het twitteren de woordvoerders natuurlijk op geen enkele wijze te storen.
Ik ben het er uiteraard mee eens dat vergaderdeelnemers alle aandacht dienen te hebben bij hetgeen besproken wordt. Zoals Jocko in zijn blog ook al aangeeft, ben je tijdens het twitteren juist heel intensief met de inhoud bezig; net als iemand die aantekeningen maakt.
Overigens geldt al het bovenstaande natuurlijk evenzeer voor het college.
Ik zal het twitteren tijdens de raadsvergadering dan ook voortzetten, waarbij ik bovenstaande uitgangspunten in acht zal nemen. Ook van anderen heb ik dit voornemen inmiddels vernomen.
Als iemand van mening is dat ik mij niet aan deze “gedragsregels” houd, word ik daar graag op aangesproken. Op die wijze denk ik dat twitter een waardevolle toevoeging kan zijn, zonder dat dat de orde van de vergadering verstoort.
(dit artikel is in aangepaste vorm eveneens gepubliceerd op www.LiberaleMedia.nl)