CUBA LIBRE

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 7 januari 2014, 22:28.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken liet een jaar geleden weten dat hij de banden met Cuba wil aanhalen en intensiever wil samenwerken. Met dat doel voor ogen vertrok hij zondag voor een driedaags bezoek naar het eiland. Het is voor het eerst dat een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in het communistische land is. Timmermans is met zijn Cubaanse collega’s in gesprek over het hervormingsproces op politiek en economisch gebied dat zich momenteel in Cuba voltrekt. Hij vindt verder dat ook Europa de banden met Cuba moet aanhalen.

De minister is voorzichtig positief over de ontwikkelingen in het Caraïbische land en benadrukt dat het ook van belang is de menselijke contacten tussen Europa en Cuba te versterken.

Ik moedig het zeer aan dat de banden door Nederland en Europa worden aangehaald, want de recente ontwikkelingen in Cuba stemmen inderdaad optimistisch. Nauwere banden kunnen dit proces in de goede richting duwen. Dat is overigens ook nodig, want mensenrechtenorganisaties blijven wijzen op mensenrechtenschendingen in het land. Zo zouden er jaarlijks bijvoorbeeld duizenden arrestaties om politieke redenen plaatsvinden. Wat in ieder geval buiten kijf staat, is dat het Amerikaanse beleid richting Cuba - een streng embargo sinds de vroege jaren ’60 - averechts werkt en alleen maar leidt tot armoede en ellende.