D66 van wifi tot wonen - Hoofdinhoud
Dat het kerstreces van de Tweede Kamer gelegenheid geeft bij te tanken en terug/vooruit! te blikken, betekent niet dat het Kamerwerk stopt. De afgelopen weken speelde er genoeg.
Van Wifi tot DigiD
Zo schreef de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat T-Mobile bij het aanbieden van Wifi in NS-treinen grote diensten als YouTube en Spotify mag blokkeren. Dit vanwege de beperkte capaciteit van dit 'gratis' internet. Ergens wel begrijpelijk maar principieel wel op gespannen voet met netneutraliteit. D66 vindt het aanbieden van 'gratis' internet (of het nu in een volle trein door de NS is of op een drukke kantoortuin door de werkgever) geen vrijbrief voor het blokkeren van specifieke diensten. Minister Kamp van EZ moet dus snel duidelijkheid bieden en zijn interpretatie geven.
Van andere orde was de DigiD-fraude in Amsterdam-Zuidoost. Van ongeveer 150 mensen (in 1 postcodegebied) werden de DigiD-gebruiksnamen en wachtwoorden 'gehackt'. Al is 'gestolen' een beter woord want het heeft er alle schijn van dat niet digitaal is ingebroken in het DigiD-systeem maar dat de -per gewone post verstuurde- enveloppen met wachtwoorden simpelweg uit de fysieke brievenbussen zijn gevist. Net als afgelopen zomer al in een Groningse studentenflat gebeurde. Veiligheid begint bij de basis dus laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken eerst regelen dat dit soort post voortaan aangetekend wordt verzonden.
ZZP-ers en NVM-cijfers
Op 6 januari bleek uit onderzoek van de KvK dat het aantal ZZP-ers fors toeneemt, met name in de dienstensector maar bijvoorbeeld ook in de bouw. Volgens SP-er Ulenbelt is zelfstandigheid een crisisverschijnsel in de gedaante van schijnconstructies. In de bouw en in de zorg worden sommige werknemers inderdaad uit dienst gedwongen om hetzelfde werk voor minder te doen, wat kwalijk is en bestreden moet worden. Maar voor D66 staat voorop dat 90% van de ZZP-ers vrijwillig voor zelfstandigheid kiest. Gewoon om vrij en onafhankelijk te zijn in het werk waar je goed in bent. Luister hier ons debat op radio 1.
Tot slot het goede nieuws over de woningmarkt. Volgens NVM-cijfers van afgelopen donderdag beleefde de huizenmarkt eind 2013 zijn beste kwartaal sinds 2008. Natuurlijk is het nog te vroeg om voluit te juichen maar de lichtpuntjes worden wel steeds sterker: meer verkopen, kortere verkooptijd, aantrekkende prijzen. We zijn er nog niet maar een ding is duidelijk: de inhoudelijke maatregelen uit het woonakkoord en de politieke duidelijkheid geeft de consument meer vertrouwen om een huis te kopen. Vooral starters, waaronder veel zzp-ers, freelancers, tweeverdieners en net afgestudeerden, krijgen van de bank echter nog niet de hypotheek die bij ze past. Beter maatwerk met oog voor het financiële perspectief van huishoudens moet in 2014 zorgen dat ook deze groepen een kans krijgen. Zonder te vervallen in de fouten die leidden tot de financiële crisis. Ik sprak hier vanochtend uitgebreid over bij het WNL-programma Vandaag de Vrijdag.