Louis in het AD

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op dinsdag 17 december 2013, 9:07.

`Wilders ziet me niet meer staan’

Kamerlid Louis Bontes (57) dacht dat hij anders was: hij kon best in de media kritiek uiten op de gang van zaken bij de PVV en meer openheid eisen. Geert Wilders zette hem echter onverbiddelijk uit de partij. Bontes vormt nu een eenmansfractie.

Bent u erg naïef geweest?,,Ik wist dat het fout kon lopen toen ik suggesties deed hoe het anders kon. Ik had wel gedacht dat ik meer krediet had bij Geert en mijn fractiegenoten. Ik zat in het fractiebestuur, was de nummer 5 op de lijst. Ik vervulde een voortrekkersrol, vond dat ik recht van spreken had. De PVV was toch ook mijn partij?”

Hoe hard is de breuk?

,,Geert riep tijdens de laatste fractievergadering alleen maar: ,,Bontes dit, Bontes dat!” Hij noemde me niet meer bij mijn voornaam. Terwijl ik jaren met hem heb gewerkt! Nu kijkt hij me amper nog aan, werpt me af en toe een boze blik toe.”

Terwijl Wilders ooit ook de VVD verliet om alleen verder te gaan.

,,Toen waren de thema’s integratie en immigratie nog een gat in de markt. Tussen de PVV en de VVD is nu nog weinig ruimte, hoewel de PVV op thema’s als zorg, uitkeringen en defensie in de loop der jaren ver naar links is opgeschoven. Op sociaaleconomisch vlak is de PVV een soort SP. Ze praten vooral over oudjes wier rollator wordt afgepakt en die straks onder de brug zouden moeten slapen. Er is geen enkele visie.”

Hoe ziet u uw politieke toekomst?

,,Ik sluit niet uit dat PVV’ers zich bij mij aansluiten. Maar ik hoef niets meer te bewijzen, ik hoef niet per se een eigen partij op te bouwen.”