Europees Parlement wil meer actie tegen voedselfraude - Hoofdinhoud
Het Europarlement eist meer actie tegen voedselfraudeurs. Het schandaal met paardenvlees schudde Europa vorig jaar wakker; steeds weer kwamen er berichten naar buiten over frauduleuze praktijken in onze voedselketen. Onder druk van de industrie wordt voedsel zo goedkoop en massaal mogelijk geproduceerd, maar kwaliteit en veiligheid lijden daaronder. Bas Eickhout lanceerde vorig jaar al zijn tegengeluid op de website Baas op eigen Bord, waar hij pleit voor een kortere route van boer naar bord.
Eickhout: “We moeten kunnen vertrouwen op wat voedselindustrie ons voorschotelt. Helaas is dat vertrouwen ernstig geschaad door alle schandelen. Wij willen dat we weten wat we eten.”
Op initiatief van de Groenen in het Europees Parlement zijn een aantal zaken in het rapport over voedselfraude aangescherpt: Fraude met labels, zoals het labelen van eieren uit een legbatterij als biologische eieren, moet stoppen. Bovendien moeten EU-landen hun bezuinigingen op voedselcontrole zo snel mogelijk terugdraaien en ervoor zorgen dat ze compleet onafhankelijk zijn van de industrie. Nu is voedselveiligheid niet altijd gewaarborgd.
Om beter te weten wat we eten pleit Eickhout voor kortere voedselketens. “We lijken te denken dat ons eten wordt gemaakt door een fabriek, in plaats van door hardwerkende boeren.” De schandalen zijn voor een groot deel te wijten aan de grootschalige productie en bezuinigingen onder druk van grote supermarktketens die steeds een lagere prijd willen betalen.
“De consument trekt aan het kortste eind. Deze wil wel gezond en eerlijke eten maar krijgt geen inzicht in hoe zijn eten gemaakt wordt. Door transparante en kortere ketens van boer naar je bord kun je als consument wel een keuze maken”, aldus Eickhout.
In die zin betreurt Eickhout wel dat hetzelfde Europees Parlement dat nu fraude wil streng aanpakken, tegelijkertijd met het landbouwbeleid de verdere schaalvergroting en lange voedselketens in stand houdt. “Fundamentele hervormingen in het landbouwsysteem zijn noodzakelijk om echt te zorgen voor een transparante voedselketen die helderheid geeft over wat je op je bord krijgt. We controleren weliswaar nu goed op fraude, maar dat is wel aan het einde van een manier van voedselproductie die niet deugt.”