D66: internationaal onderzoek rechtsstaat Turkije noodzakelijk - Hoofdinhoud
Aan de vooravond van het bezoek van de Turkse Premier Erdogan aan Brussel roept D66-Europarlementariër Marietje Schaake op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de rechtstaat in Turkije vanwege de crisis in het land. “De scheiding van machten in Turkije staat onder grote druk, en ook de rechtstaat wordt niet gerespecteerd. Deze crisis zet ook de relatie tussen de Europese Unie en Turkije onder druk, omdat maatregelen zoals politieke interventie in de rechterlijke macht in strijd zijn met Europese regels. Het gebrek aan een onafhankelijke rechterlijke macht is al langer een punt van zorg. Ik hoop dat de crisis in Turkije spoedig wordt opgelost en we ons kunnen richten op de toetredingsonderhandelingen.” De afgelopen maand werden politici van de regeringspartij AKP beschuldigd van corruptie, en stelden zij op hun beurt dat de rechtelijke macht geïnfiltreerd is door mensen die een dubbele agenda voor de Gulen beweging uitvoeren. Honderden politieagenten en openbaar aanklagers werden uit hun functie gezet. Ook beschuldigde Premier Erdogan de internationale gemeenschap en de financiële markten van het aanzetten tot complotten en onrust in Turkije.
Politieke crisis
Terwijl D66 blijft geloven in de voordelen die de Turkse toetreding kan bieden voor zowel de EU als Turkije, is het moment aangebroken om in reactie op de ongekende politieke crisis in Turkije een heldere Europese positie in te nemen. “D66 heeft altijd aangedrongen op de noodzaak van een functionerende rechtstaat, de scheiding van de machten, en respect voor mensenrechten in Turkije. Het toetredingsproces kan hieraan bijdragen maar de problemen in Turkije zijn nu zo groot dat ze onafhankelijk moeten worden onderzocht. Vanwege het wantrouwen en de polarisatie is een internationaal onafhankelijk onderzoek door een commissie van experts het meest effectief. De Europese Commissie moet dit voorstellen aan Premier Erdogan en aan internationale partners.”
Vrije pers en digitale vrijheid
In reactie op de politieke onrust heeft de Turkse regering digitale vrijheden opnieuw ingeperkt. “Het is niet de eerste keer dat vrijheid van meningsuiting, persvrijheid of digitale vrijheid worden ingeperkt door de Turkse regering. Deze maatregelen bevestigen dat het nog geen volwassen democratie is.” Digitale vrijheid is inmiddels onderdeel van de toetredingscriteria tot de EU op aandringen van Schaake. Eerder pleitte het Europees Parlement voor het openen van de onderhandelingshoofdstukken die gaan over de rechtstaat en fundamentele vrijheden, de lidstaten gingen hiermee nog niet akkoord.